De beste Nederlandse voetballers aller tijden

Binnenkort is het zover, tijdens het EK 2024 in Duitsland kan Oranje opnieuw tonen dat ze best hun mannetje kunnen staan in de internationale voetbalwereld. Met Bergwijn, de Ligt en Reijnders heeft Nederland heel wat klassebakken in hun selectie. En dat was ook in het verleden al zo. Van legendarische dribbelaars tot meesterlijke doelmannen, Nederland heeft enkele van de meest gedenkwaardige voetballers aller tijden voortgebracht. Mocht er in die tijd een 100 euro no deposit bonus bestaan hebben, dan kon je er geld op inzetten dat Nederland in de hoogste schuif lag! In dit artikel kijken we naar enkele van deze onbetwiste grootheden en hun buitengewone bijdragen aan het wereldvoetbal.

Johan Cruijff

Als er één voetballer met kop en schouders bovenuit steekt, dan is het Johan Cruijff wel. Cruijff wordt beschouwd als een van de grootste voetballers ooit. Hij domineerde het spel met zijn unieke stijl, maar scheerde ook hoge toppen als coach en voetbal- filosoof. Cruijff was een meester in het lezen van het spel. Zijn ongeëvenaarde dribbels en passen verbaasden toeschouwers over de hele wereld. Zijn tijd bij Ajax en Barcelona is legendarisch, en hij heeft de basis gelegd voor vele succesvolle teams en coaches na hem.

Edwin van der Sar

Edwin van der Sar is een van de meest gerespecteerde doelmannen in de geschiedenis van het Nederlandse voetbal. Zijn indrukwekkende reflexen, kalmte en leiderschap maakten hem tot een van de beste keepers van zijn generatie. Van der Sar had een succesvolle carrière bij clubs als Ajax, Juventus en Manchester United, waar hij talloze prijzen won, waaronder de UEFA Champions League. Wat Van der Sar onderscheidde, was zijn vermogen om op het hoogste niveau te blijven presteren, zelfs op latere leeftijd. Zijn lange staat van dienst maken hem tot een van de grootste Nederlandse voetballers aller tijden.

Ruud Gullit

Ruud Gullit stond bekend om zijn atletische vermogen en elegante stijl. Als een van de pioniers van het Nederlandse totaalvoetbal speelde Gullit een belangrijke rol in het Nederlandse nationale team dat het EK in 1988 won. Gullit was razend populair bij clubs als AC Milan en Chelsea, en won talloze prijzen en onderscheidingen. Hij wordt vaak geprezen om zijn veelzijdigheid op het veld, en kon net zo goed verdedigen als aanvallen. In 1987 werd Gullit bekroond met de Ballon d’Or, een bewijs van zijn status als een van de beste spelers ter wereld.

Marco van Basten

Marco van Basten is een van de meest dodelijke aanvallers die het Nederlandse voetbal ooit heeft voortgebracht. Hij stond bekend om zijn spectaculaire doelpunten en zijn vermogen om op cruciale momenten te schitteren. Zijn kwaliteiten als spits waren ongeëvenaard, met een buitengewoon gevoel voor doelpunten en een verfijnde techniek. Met AC Milan won hij talloze titels, waaronder de UEFA Champions League. Van Basten wordt vaak herinnerd vanwege zijn iconische doelpunten, waaronder de legendarische volley in de finale van het EK 1988 tegen de Sovjet-Unie.

Dennis Bergkamp

Dennis Bergkamp wordt beschouwd als een van de meest elegante en technisch begaafde voetballers. Zijn vermogen om de bal te controleren en zijn visionaire passes maakten hem tot een van de meest gevreesde aanvallers van zijn tijd. Bergkamp speelde een sleutelrol in het succes van het Nederlandse nationale team en bij clubs als Ajax, Inter Milan en Arsenal. Hij staat bekend om zijn vermogen om op cruciale momenten te presteren, met vele belangrijke doelpunten en assists. Bergkamp werd vier keer verkozen tot Nederlands Voetballer van het Jaar.

Frank Rijkaard

Vanwege zijn indrukwekkende prestaties, zowel op club- als internationaal niveau, wordt Frank Rijkaard beschouwd als een van de beste Nederlandse voetballers aller tijden. Als veelzijdige middenvelder en verdediger was hij bekend om zijn sterke verdediging, technische vaardigheid, en tactische intelligentie. Rijkaard speelde een cruciale rol bij het AC Milan-team van de late jaren ’80 en vroege jaren ’90. Hij won meerdere Serie A-titels en twee Europacups I. Bij Milaan vormde hij een legendarisch trio met Ruud Gullit en Marco van Basten. Ook op internationaal niveau blonk Rijkaard uit, vooral tijdens de Nederlandse overwinning op het EK 1988. Zijn bijdrage aan dit toernooi was essentieel voor het succes van Oranje.

Clarence Seedorf

Seedorf won maar liefst vier keer de Champions League met drie verschillende clubs (Ajax, Real Madrid en AC Milan), een unicum! Zijn technische vaardigheden en tactische intelligentie maakten hem tot een uitblinker op het middenveld. Seedorf kon zowel aanvallend als verdedigend uitblinken. Hij had een fenomenaal schot en precisie. Bovendien was Seedorf een voorbeeld van professionalisme en leiderschap, zowel op als buiten het veld. Hij had een lange en consistente carrière, waarin hij op het hoogste niveau speelde in meerdere Europese topcompetities. Seedorf’s combinatie van talent, succes en impact maakt hem een iconische figuur in de Nederlandse voetbalgeschiedenis.

Deze lijst is slechts een kleine selectie uit de vele voetbalgrootheden die Nederland heeft voortgebracht. Deze legendes blijven generaties inspireren, en hun invloed zal nog jarenlang voelbaar zijn. Van iconische aanvallers tot onklopbare verdedigers, Nederland mag best trots zijn op zijn voetbal-iconen. We kijken vol verwachting uit naar het komende EK. Wie weet wat voor verrassingen er zitten aan te komen?