Welke multivitamines zijn het beste voor mannen?

red green and yellow chili peppers and green chili peppers

Multivitaminen zijn populairder dan ooit, maar wat is de werkelijke waarde van deze supplementen voor mannen? In Nederland blijkt uit de Voedselconsumptiepeiling van het RIVM dat bijna zestig procent van de volwassenen in de periode 2019-2021 voedingssupplementen gebruikte. 

Maar, zijn multivitaminen echt noodzakelijk voor mannen met een gezond lichaam of is het vooral een psychologisch effect?

Essentiële vitamines voor mannen

Er zijn specifieke vitamines die voor mannen van groot belang zijn:

 • Vitamine A: Belangrijk voor het gezichtsvermogen, de huid en het immuunsysteem.
 • Vitamine B-complex: Ondersteunt het energiemetabolisme en de werking van het zenuwstelsel.
 • Vitamine C: Versterkt het immuunsysteem en werkt als antioxidant.
 • Calcium, magnesium en vitamine K: Cruciaal voor de botgezondheid.
 • Vitamine E en selenium: Werken als antioxidanten en beschermen de cellen tegen schade.
 • Magnesium en kalium: Essentieel voor spiercontractie, bloeddrukregulatie en cardiovasculaire gezondheid.

Welke multivitamine is het beste voor mannen?

Multivitaminen bevatten een breed scala aan vitamines en mineralen die het lichaam nodig heeft. 

Hoewel er verschillende onderzoeken zijn gedaan naar de effecten van multivitaminen, blijkt over het algemeen dat mannen die gezond en gevarieerd eten weinig extra voordelen ondervinden van het dagelijks innemen van een multivitamine man

Zo toont onderzoek aan dat het dagelijks gebruik van multivitaminen niet leidt tot betere sportprestaties bij atleten.

Focus op een gezond voedingspatroon

De meest verstandige aanpak is om eerst te focussen op een gezond en uitgebalanceerd voedingspatroon. Als je twijfelt of symptomen hebt die wijzen op een vitaminetekort, is het raadzaam om een arts te raadplegen. 

Bloedonderzoek kan helpen om eventuele tekorten vast te stellen, die je vervolgens tijdelijk kunt aanvullen met supplementen. Hoewel een multivitamine op zichzelf niet schadelijk is, kan overdosering van bepaalde vitamines en mineralen ernstige problemen veroorzaken, zoals het risico op hartproblemen bij overmatig gebruik van calcium.

Multivitaminen voor mannen boven de 50

Mannen tussen de 50 en 70 jaar die weinig in de zon komen of hun huid bedekken, hebben vaak extra vitamine D nodig. Een dagelijkse inname van 10 tot 20 microgram vitamine D kan helpen om spierzwakte en botpijn te voorkomen. 

Daarnaast neemt de kans op een vitamine B12-tekort toe met de leeftijd, vooral bij mannen die een plantaardig dieet volgen. Overleg met een arts of een B12-supplement noodzakelijk is, aangezien een teveel aan vitamine B12 ook nadelige gevolgen kan hebben.

Wel of niet dagelijks een multivitamine pilletje slikken?

Hoewel een gezond en gevarieerd dieet altijd het uitgangspunt moet zijn, kunnen bepaalde groepen baat hebben bij supplementen. Vooral mannen die voornamelijk plantaardig eten of boven de 50 zijn, kunnen overwegen om vitamine B12 of vitamine D te suppleren. 

Het is echter altijd verstandig om eerst met een deskundige te overleggen en eventueel bloedonderzoek te laten doen voordat je supplementen gaat gebruiken.

Vitamines en mineralen voor mannen

Laten we enkele essentiële vitamines en mineralen voor mannen verder toelichten:

Vitamine A

Vitamine A speelt een belangrijke rol in het ondersteunen van het immuunsysteem, het gezichtsvermogen en de gezondheid van de huid. Goede bronnen zijn lever, wortelen en donkergroene bladgroenten.

Vitamine B-complex

Het B-complex omvat verschillende B-vitamines die cruciaal zijn voor het energiemetabolisme en de werking van het zenuwstelsel. Deze vitamines zijn te vinden in vlees, eieren, zuivelproducten, volle granen en peulvruchten.

Vitamine C

Vitamine C is bekend om zijn rol in het versterken van het immuunsysteem en het bevorderen van de wondgenezing. Citrusvruchten, aardbeien, paprika’s en broccoli zijn uitstekende bronnen.

Vitamine D

Vitamine D is essentieel voor de opname van calcium en de gezondheid van botten en tanden. Het lichaam kan vitamine D aanmaken door blootstelling aan zonlicht, maar het is ook te vinden in vette vis en verrijkte voedingsmiddelen.

Vitamine E

Vitamine E werkt als een antioxidant en beschermt de cellen tegen schade. Goede bronnen zijn noten, zaden en plantaardige oliën.

Vitamine K

Vitamine K is belangrijk voor de bloedstolling en de gezondheid van de botten. Het komt voor in groene bladgroenten zoals spinazie en boerenkool.

Calcium

Calcium is essentieel voor sterke botten en tanden. Zuivelproducten, groene bladgroenten en verrijkte plantaardige melk zijn goede bronnen.

Magnesium

Magnesium speelt een rol bij meer dan 300 enzymreacties in het lichaam, waaronder de spier- en zenuwfunctie, bloedglucosecontrole en eiwitsynthese. Noten, zaden, volle granen en donkergroene bladgroenten zijn rijk aan magnesium.

Selenium

Selenium is een antioxidant die helpt bij het voorkomen van celbeschadiging. Het komt voor in noten, vis en schaaldieren.

Kalium

Kalium is belangrijk voor de spierfunctie en de regulering van de bloeddruk. Bananen, aardappelen, spinazie en bonen zijn goede bronnen van kalium.

Het belang van voeding bij een actieve levensstijl

Voor mannen die een actieve levensstijl hebben, is het belangrijk om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen om de energie en prestaties te ondersteunen. Hier zijn enkele tips voor een dieet dat rijk is aan essentiële vitamines en mineralen:

 • Eet gevarieerd: Zorg ervoor dat je een breed scala aan voedingsmiddelen consumeert om verschillende voedingsstoffen binnen te krijgen.
 • Kies voor volle granen: Volle granen zoals haver, quinoa en bruine rijst zijn rijk aan vezels en B-vitamines.
 • Consumeer magere eiwitten: Eiwitten zijn cruciaal voor spierherstel en -opbouw. Kies voor magere eiwitbronnen zoals kip, vis, tofu en bonen.
 • Voeg gezonde vetten toe: Gezonde vetten, zoals die in avocado’s, noten en olijfolie, ondersteunen de opname van in vet oplosbare vitamines zoals vitamine A, D, E en K.
 • Hydrateer voldoende: Voldoende water drinken is essentieel voor de algehele gezondheid en het ondersteunt de stofwisseling en spijsvertering.

Conclusie

Multivitaminen kunnen een nuttige aanvulling zijn op een gezond voedingspatroon, vooral voor mannen die mogelijk bepaalde tekorten hebben of specifieke gezondheidsbehoeften hebben. Het is echter altijd het beste om je voedingsstoffen voornamelijk uit een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet te halen. 

Raadpleeg bij twijfel altijd een arts of voedingsdeskundige om te bepalen welk multivitamine man supplement, indien nodig, het beste voor jou is. Het combineren van een gezonde voeding met de juiste supplementen kan helpen om je gezondheid en welzijn te optimaliseren.