De beste Nederlandse keepers ooit

a man is holding balloons and a hat

Voetbal. Een sport waar ontzettend veel harten harder van gaan kloppen en tegelijkertijd ook heel veel harten dat niet doen. Goed, het is en blijft een ontzettend populaire sport waar we de komende, misschien wel, honderden jaren nog niet van afkomen.

De sport kenmerkt zich met dat twee teams, twee elftallen, tegen elkaar strijden. Zo’n elftal bestaat uit middenvelders, verdedigers, spitsen en… de keeper! De keeper is zo’n iemand waarvan wij denken dat ze vaak ondergewaardeerd zijn. En goed, de focus ligt vaak ook meer op het veld en op het scoren, maar de keepers zijn simpelweg wél de laatste hoop die een doelpunt kan tegenhouden of niet. Zij, die met hun hele lichaam ballen weerhouden van het landen in het doel. Zij, die ook ontzettend veel succes kunnen boeken. Zij, die we in deze blog in het zonnetje zullen zetten.

De beste Nederlandse keepers

Tja, of een keeper ‘goed’ is of niet kan je bijvoorbeeld laten hangen aan het aantal interlands dat hij heeft gespeeld, hoeveel ballen hij in zijn carrière heeft geblokt of hoeveel minuten hij op het veld heeft mogen staan. Toch blijft het ook altijd wat relatiefs. De lijst die we hieronder hebben gemaakt, zegt eigenlijk niet veel over wie de beste is, maar gewoon over wie het meest bekend is en wie kans maakt om ‘de beste’ te zijn. Dan weet je dat.

#1 Frans de Munck

Also known as ‘De zwarte panter
Geboren: 20 augustus 1922
Overleden: 24 december 2010
Interlands: 31x gespeeld voor het Nederlands elftal

Frans de Munck is de eerste die wel als doelman van het Nederlands elftal benomen. Hij was een van de eerste die op dat vlak internationale faam verwierf en heeft door de jaren heen een bijnaam gekregen. Die bijnaam (de zwarte panter) was het gevolg van zijn katachtige reflexen en onnavolgbare stijl. Het is en blijft een ware legende. Zijn gloriejaren betroffen de jaren met name de jaren ’50.

#2 Jan van Beveren

Geboren: 5 maart 1948
Overleden: 26 juni 2011
Interlands: 32x gespeeld voor het Nederlands elftal

Jan van Beveren staat bekend om zijn ongeëvenaarde betrouwbaarheid tussen de palen. Hij was een toonaangevende kracht voor zowel het nationale team als PSV Eindhoven. Over PSV gesproken, daar was nog weleens wat mee. Althans, er ontstond een soort conflict tussen die club en Ajax, vanwege de mening van Van Beveren. Die kon het namelijk niet goed hebben dat Johan Cruijf (de echte) een soort voorkeursbehandeling had binnen het Nederlands voetbal. Maar goed, afgezien van dat akkefietje, was Van Beveren zeker succesvol als keeper (jaren ’60/ ’70), hoewel hij nooit bij een eindkampioenschap op het veld kwam.

#3 Edwin van der Sar

Geboren: 29 oktober 1970
Interlands: 130x gespeeld voor het Nederlands elftal

Als er een keeper tot de ‘beste ooit’ mag worden gerekend, dan is dat misschien Edwin van der Sar wel. In 1995 speelde hij voor het eerst voor Oranje om vervolgens nog jaren onder de lat te blijven staan. In totaal heeft hij 130x gespeeld voor het Nederlandse elftal. Het is een ware legende, die op vier verschillende EK’s en twee WK’s speelde. Zelfs toen hij eigenlijk al was gestopt voor Oranje, kwam hij nog een keer terug toen er geen geschikte keeper voor het elftal bestond. Helaas kwam in juli 2023 het bericht naar buiten dat hij een hersenbloeding had gekregen. Hoe het nu met hem is, is ons helaas onbekend.

Tien keer Edwin van de Sar die de ‘mooiste ballen’ tegenhoudt.

#4 Maarten Stekelenburg

Geboren: 22 september 1982
Interlands: 24x gespeeld voor het Nederlands elftal

Je zou maar worden gezien als dé opvolger van Edwin van de Sar. Wat ons betreft een enorm zware last die je nog veel meer druk geeft om te presteren. Maar presteren, dat deed hij gelukkig wel. Hij speelde 24 interlands voor Oranje en maakte genoeg indruk. Hoewel we niet denken dat hij ooit op het niveau van Edwin van de Sar speelde, kwam hij hier wel akelig dicht bij in de buurt. Zo bereikte hij in 2011 de WK-finale in Zuid-Afrika. Een leuk detail is dat hij bij het spelen van zijn laatste wedstrijd in zijn professionele carrière werd toegesproken door Edwin van de Sar.

#5 Hans van Breukelen

Geboren: 4 oktober 1956 
Interlands: 73x gespeeld voor het Nederlands elftal

Deze beste man werd ‘beroemd’ om zijn vermogen om strafschoppen ten toppen, vooral tijdens de legendarische finale van het Europees Kampioenschap in 1988. Het was hij die de beslissende strafshop tegenhield en Nederland kampioen maakte. Nog jarenlang zou hij schitteren in het shirt van Oranje, maar ook in die van PSV, waar hij ook meer dan eens successen boekte. Iemand op trots om te zijn en iemand om in het geheugen te griften.

#6 Piet Schrijvers

Also known as ‘de Bolle van Zwolle’, ‘de Beer van Meer’
Geboren: 15 december 1946
Overleden: 7 september 2022
Interlands: 46x gespeeld voor het Nederlands elftal

Deze man is de man die misschien wel de meeste bijnamen kreeg. Naast de twee die we hierboven beschreven, kreeg hij er namelijk nog een aantal. ‘De Lek van Pec’ was er bijvoorbeeld ook eentje. Hoe dan ook is het een man die absoluut geen blad voor de mond neemt. Tegelijkertijd presteert hij het ook om over het spelen te zeggen ‘niet lullen maar poetsen’. Dat is dan ook weer de andere kant die hem kenmerkt. Het is misschien niet de meest beste keeper ooit geweest, hij heeft wel een hoop indruk op de voetbalwereld achtergelaten. Helaas is hij vorig jaar winter overleden.

Conclusie

Nederland heeft door de jaren heen enkele van de meest opmerkelijke doelverdedigers ter wereld voortgebracht. Hun prestaties op het veld en invloed op de verdere voetbalwereld hebben hen tot ware iconen gemaakt. Laten we blijven genieten van het talent en de lach van deze Nederlandse keepers. Ook van zij die helaas al overleden zijn, zijn er beelden die voor altijd op ons netvlies staan gebrand. Anderzijds kan je ook nog altijd een filmpje opzoeken op Youtube. En wie weet, misschien is er nu wel een aanstormend talent die ons wel een keer die felbegeerde WK-titel kan opleveren.