Kweekbakken Action & meer

Een kweekbak is een afgesloten container of bak die wordt gebruikt om planten te laten groeien uit zaden of zaailingen te beschermen. Het biedt gecontroleerde omstandigheden zoals warmte en vochtigheid voor optimale groei.

Met andere woorden, een kweekbak is zo’n ding waar je plantjes in opkweekt. Het wordt door de meeste mensen geassocieerd met een groene bak waar een doorzichtige deksel overheen zit. Een deksel met afsluitbare gaatjes, zodat je de zuurstoftoevoer kan aanpassen. Zie het wat ons betreft als een soort mini kas, waarin je je planten prepareert zodat ze later zelfstandig buiten verder kunnen groeien.

Verkopen ze kweekbakken bij de Action?

Nou goed, waarschijnlijk vroeg je je af of er dan ook toevallig kweekbakken bij de Action worden verkocht. The answer is no unfortunately. However, dat het er nu niet is, betekent niet per definitie dat het er niet is wanneer jij deze blog leest. De Action verkoopt namelijk wel degelijk tuingerelateerde artikelen. Bekijk daarom zelf of er kweekbakken bij de Action aanwezig zijn:

Op zoek naar een alternatief

Dus, dat ze een artikel niet bij de Action verkopen, betekent natuurlijk niet dat je het nergens anders kan krijgen. Voordat we ingaan op de goedkope alternatieven, gaan we ons eerst even richten op hetgeen je op moet letten wanneer je op zoek gaat naar een alternatief. Dit hebben we voor je voor je uitgezocht en op een rijtje gezet.

Belangrijke aspecten van een kweekbak

Zie hier een aantal belangrijke aspecten van een kweekbak.

 • Formaat
  Kies een kweekbak die voldoende ruimte biedt voor je planten, rekening houdend met hun uiteindelijke grootte.
 • Materiaal
  Overweeg het materiaal van de kweekbak, zoals plastic, glas of hout, afhankelijk van je behoeften en budget. Over het algemeen geldt dat de meest goedkope kweekbakken zijn gemaakt van kunststof, dus van plastic en dat de meer duurdere op andere materialen uitkomen.
 • Deksel
  Controleer of de kweekbak een deksel heeft om de luchtvochtigheid en temperatuur te regelen. Eigenlijk best voor de hand liggend: zonder deksel geen kweekbak.
 • Ventilatie
  Zorg ervoor dat de kweekbak ventilatieopeningen heeft om de luchtcirculatie te bevorderen. Een plantje zonder toevoer van stoffen voor fotosynthese is geen plant > 6 CO2 + 6 H2O + lichtenergie → C6H12O6 + 6 O2. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de lichtdoorlatendheid van de deksel.
 • Warmtebron
  Als je in een kouder klimaat bent, zoek dan naar een kweekbak die geschikt is voor het gebruik van een warmtemat of verwarmingslamp. Zo kan je gedurende het hele jaar lekker blijven kweken, precies zoals je dat waarschijnlijk
 • Duurzaamheid
  Investeer in een kweekbak die lang meegaat en bestand is tegen de omstandigheden waarin je hem gebruikt.

Nu is het dan tijd om te bekijken waar je een relatief goedkope kweekbak kan scoren.

Budget keuze kweekbakken

We zetten het zo neer dat je eerst de winkel ziet waar je het kan kopen, dan om welke bak het in het specifiek gaat, hoe de bak zich kenmerkt en hoe duur het ding is. Lees:

Intratuin

Nummer 1: Nature Aero Serre kweekbak 38 x 24 x 18 cm

Prijs: €8,49
Bekijk de kweekbak hier

Een kweekbak van formaat en precies zoals we eerder dit artikel beschreven hoe een kweekbak eruit ziet. De balans tussen licht, temperatuur, vocht en lucht kan je door middel van de ventilatieroosters aanpassen. Ontzettend handig, dus

Nummer 2: Intratuin kweekbak dubbel met schaar grijs D 12 H 25 cm

Prijs: €7,99
Bekijk de kweekbak hier

Perfect om al je verse kruiden zoals basilicum, tijm, peterselie of bieslook in te laten groeien. Het is eigenlijk meer een soort pot, maar wordt wel geleverd met een schaar waarmee je de kruiden kan afknippen.

Nummer 3: Buzzy kiemgroentezaad met schaal 21 x 12 x 13 cm

Prijs: €14,95
Bekijk de kweekbak hier

Wéér een heel ander soort kweekbak dan we hiervoor hebben gezien. Dit is echt heft echt het effect van een soort mini kas. Dus, volledig gemaakt van glas en een handige deksel waardoor er nog zuurstof bij de plantjes kan komen. Je krijgt er ook alvast zaadjes bij, dus dat is helemaal leuk.

En zo heb je bij de Intratuin nog veel meer items die worden verkocht onder de noemer van ‘kweekbak’. Je hebt hele houten stellages of zelfs een soort van zakken waar je aardappelen in kan doen. Gauw door naar de volgende winkel!

Moestuinland

Nummer 1: KWEEKBAK BALKON, ANTRACIET (60X28X42 CM)

Prijs: €17,99
Bekijk de kweekbak hier

Deze kweekbak is een kweekbak speciaal voor je balkon omdat je deze aan de balkontralie kan ophangen. Heb je bijvoorbeeld een balkon op het zuiden, dan is dat qua zonkracht erg voordelig. Echter is het dan wel heel erg oppassen dat je kleine stekjes niet zullen verbranden.

Online plantshop

Nummer 1: SOGO Eco kweekbak inc 30 turfpotjes

Prijs: €6,50
Bekijk de kweekbak hier

Kijk aan, weer zo’n mooie parel. Niet alleen de kweekbak, maar ook de turfpotjes die je erbij krijgt. Je kan de plantjes, indien ze zijn uitgekomen, namelijk met potje en al in de grond planten. De groeiende wortels zullen hier vanzelf hun weg doorheen vinden. Bovendien is de bak zelf gemaakt van biologisch materiaal, óók niet iets om onbenoemd te laten.

Een kweekbak kopen

En zo zie je maar weer dat je eigenlijk gewoon het beste een kweekbak kan kopen bij een tuinwinkel. Niet alleen omdat hun assortiment het grootst is, maar ook omdat je daar vaak professioneel advies kan krijgen. Advies van mensen die er écht verstand van hebben. Die je kunnen vertellen welke kweekbak goed is voor welke plant en hoe je het hele proces eigenlijk moet aanpakken. We wensen je alvast veel succes met de zoektocht en hopen je snel weer te zien!