Warm water links of rechts?

person pouring water on white ceramic mug

Als we je nu zouden vragen of het warme water met de linker of rechter knop aan gaat, wat is dan daarop je antwoord? Geen van beide? Ach ja, tuurlijk, je hebt een kraan waarbij je de hendel naar voren of naar achteren drukt. Met andere woorden, tegenwoordig maakt het eigenlijk niet uit van welke kant het koude en van welke kant het water komt.

Wat betekent dan die vraag ‘warm water, links of rechts?’ eigenlijk? Nou, onder andere het antwoord op die vraag en nog veel meer informatie over het stromen van het water in de kraan, lees je in deze blog. Je zal je je verbazen over de feitjes waar je nog nooit eerder over na hebt gedacht.

Traditionele installatie

But first, let’s go back in time. Als we kijken naar ‘vroeger’, dan is het heel logisch waar de vraag vandaan komt of het water links of rechts warm is. Dit heeft alles te maken met de traditionele installatie van leidingen. Vroeger was er geen centrale verwarming waar warm water vandaan kon komen. In plaats daarvan werkten mensen met twee systemen. Aan één kant van de keuken had je warm (of eigenlijk heet) water, dat uit zoiets als een ketel of geiser. Aan de andere kant had je koud water dat uit de put of een andere waterbron kwam. Mag jij drie keer raden aan welke kant het warme water zat. Ja, geraden? Precies, dit zat aan de linkerkant.

Door de jaren heen is er een hoop gebeurt op het gebied van loodgieterswerk en de inrichting van huizen. Toch hebben nog veel mensen vastgehouden aan het ‘links warm’ en ‘rechts koud’. En inderdaad, de linker knop van de kraan zal hoogstwaarschijnlijk warm water leveren, de rechter koud. Tegenwoordig wordt dat aangeduid met blauw (koud) en rood (warm).

En nu dan?

Nu wordt in de meeste huizen het warme water verwarmd door een centrale verwarming. Dit leidt er toe dat je geen twee leidingen meer nodig hebt voor het water en alles door één loopt. Sterker nog, het maakt eigenlijk ook niet meer uit hoe de kraan eruit ziet. Hoewel je er dus voor kan kiezen bij de bouw van een huis aan welke kant het warme water zit, is dit eigenlijk niet heel relevant. Maak je geen keuze, dan kan je uitgaan van de ‘gestandaardiseerde’ indeling.

Overigens zit bij de cv vaak ook de warmwaterkraan aan de linkerkant. Benieuwd hoe het bij jou zit? Check dan vandaag nog de kraan!

Waarom duurt het soms zo lang voordat ik warm water heb?

Als we dan toch in de wereld van ‘warm water’ zitten, zullen we gelijk ook een aantal andere vragen behandelen, waaronder deze. Want inderdaad, waarom duurt het soms even voordat het water warm is, zoals bij de douche.

Het kan even duren voordat warm stromend water beschikbaar is. Dit kan meerdere redenen hebben, lees:

  • Sommige warmwaterkranen zijn aangesloten op een boiler of geiser. Soms hebben die apparaten de tijd nodig om het water op te warmen tot de gewenste temperatuur. Het wordt bijvoorbeeld altijd op een bepaalde temperatuur gehouden. Ga jij ‘warmer’ dan dat, dan duurt het even. Anderzijds kan het zijn dat het opgewarmde water opraakt en dat je moet wachten tot de boiler/ geiser weer is gevuld en opgewarmd.
  • De afstand van de warmwaterbron tot de kraan en de leidingen. Het warme water is ergens opgeslagen. Van die plek moet het water naar de desbetreffende kraan komen. Het is dus niet zo dat je leidingen altijd warm water bevatten. Dat kan ook niet goed, vanwege het warmteverlies dat in veel gevallen optreedt.

Maar weer een lesje ‘everything happens for a reason‘ zonder een dubbelzinnige laag.

En wat als je dan wel een speciale ‘warm waterkraan hebt’?

Nou, dat is dan heel mooi voor je, al is het wel wat ouderwets. Houdt echter rekening met een paar zaken, waaronder het gemak en gebruiksgemak. Denk dus na over de indeling van jouw keuken of badkamer. Aan welke kant zou de kraan het handigst zijn voor jou? Als je bijvoorbeeld altijd je pannen vult met warm water aan de linkerkant van je gootsteen, is het logisch om het warme water daar te hebben.

Esthetische overwegingen spelen ook een rol. Als je een bepaalde look wilt behouden, kan de richting van het warme water daar invloed op hebben. Het kan helpen bij het creëren van een symmetrisch ontwerp. Plaats wat ons betreft ook nog neppe, niet werkende kranen om het beeld nog completer te maken. Echter komen daar ook de kosten om de hoek kijken. Het kan duurder zijn om het leidingwerk aan te passen om warm water naar de andere kant te laten stromen als de leidingen al zijn geïnstalleerd. Het is belangrijk om dit in gedachten te houden bij het nemen van je beslissing.

Conclusie

Dus, moet het warme water naar links of rechts stromen? Het antwoord is niet eenduidig. Het hangt af van jouw persoonlijke voorkeuren, maar wordt waarschijnlijk bepaald door de standaard indeling. In zo’n geval stroomt het warme water uit de linker kraan van je cv en bij de kranen door het huis heen komt het uit hetzelfde ‘gat’ als het koude water. Echter hangt het er dan vanaf welke knop of hoe je de knop gebruikt. Raadpleeg een ervaren loodgieter om de beste beslissing te nemen voor jouw specifieke situatie.