Rizz betekenis & meer Gen Z termen

man in black crew neck shirt

‘Gen Z’, oftewel generatie Z, staat bekend om veel dingen. Veel negatieve dingen, welteverstaan, maar er is ook nog genoeg positiefs over hen te zeggen. Althans, ook daar zijn de meningen over verdeeld. Laten we het er voor nu op houden dat ze een hoop voor de wereld betekenen, op hun eigen manier.

Een wijze waarin ze bijvoorbeeld opvallen, is taalgebruik. De termen vliegen je om de oren en als je net op de hoogte gesteld van de ene betekenis, kan je alweer verder naar de volgende. In deze blog zullen we je in ieder geval op de hoogte stellen van veelgebruikte termen, waarbij we de positieve houding en innovatieve geest van de Gen z’ers verkennen. Laat je inspireren en ontdek hoe ze soms onbewust invloed maken op de wereld van vandaag en morgen.

Betekenis rizz

De eerste term die we in dit artikel zullen behandelen, is ‘rizz’. De term is in Engeland zelfs uitgekozen tot het woord van het jaar 2023. Het was zelfs de Oxford University Press die dit zo benoemde. Anyway, we vertellen je graag wat dit betekent, namelijk:

‘Rizz’ is iets dat je hebt of over je heen draagt. Stel het je voor als een bepaald soort charme, charisma, stijl of aantrekkingskracht, waarmee je een potentiële romantische/ seksuele relatie kan aantrekken. Dus dat je iemand kan of met iemand kan flirten, terwijl dat in eerste instantie niet het geval leek.

Met andere woorden, als je van nature een bepaald soort aantrekkelijk ‘laagje’ over je heen hebt liggen, heb je rizz. Het is dus iets wat iets zegt over de persoonlijkheid en het uiterlijk van iemand, terwijl je het tegelijkertijd ook kan ‘hebben’. Daarmee is het een vrij ingewikkelde term die in het Nederlands nóg ingewikkelder wordt, vanwege de verschillen in grammatica die wij en de Engelsen hebben.

De populariteit van het woord rizz

Gezien de populariteit van het woord ‘rizz’ ineens in vogelvlucht ging, werd het aan de andere kant ook gelijk een stuk minder populair. Dit heeft er alles mee te maken met het feit dat iets dat te interessant en bekend is, minder interessant is voor jongeren, gen Z dus, om te gebruiken. Hoe dan ook zou de mogelijke bedenker van het woord, TikTokker Henry de Tolla, nog wel een paar jaar geven voor het woord. Voor alle bomers onder ons is het daarmee nog wel degelijk interessant om je vingers eraan te branden.

Andere Gen Z termen

Nu je ongeveer begrijpt wat ‘rizz’ inhoudt (ongeveer is goed genoeg), is het tijd om te kijken naar een aantal andere Gen Z termen. We geven van elke term een uitgebreide uitleg. Niet eens omdat je het zo zelf ook kan gebruiken, maar meer omdat je dan weet waar het kroost het over heeft, of zoiets. Doe er in ieder geval mee wat je wil.

#1 Situationship

Een ‘situationship‘ is een informele relatievorm waarin twee mensen betrokken zijn, maar zonder een officiële titel zoals ‘vriend en vriendin’. Het is vaak minder gedefinieerd dan een traditionele relatie en kan variëren in de mate van betrokkenheid en toewijding. Er zit dus gewoon geen label op, maar de twee zijn waarschijnlijk wel exclusief en gelukkig samen. Ze draaien beide om ‘de vraag’ heen.

#2 Simp

Het woord ‘simp‘ is een term die wordt gebruikt om iemand te beschrijven die te veel moeite doet voor iemand van wie ze houden of bewonderen, vaak zonder veel wederkerigheid. Een simp kan zichzelf opofferen, tijd, geld of inspanning investeren om indruk te maken op iemand anders, zelfs als die persoon dat misschien niet op dezelfde manier beantwoordt. Het wordt meestal gebruikt om iemand te bekritiseren of te bespotten voor hun buitensporige inspanningen in een relatie of bewonderingssituatie.

#3 Era

‘Ik zit echt in mijn chocolademelk-era‘. Met andere woorden, deze periode ben je geobsedeerd met chocolademelk. Je bent er ineens achter hoe lekker het eigenlijk is of je hebt het simpelweg herontdekt. In ieder geval wordt het ‘ik zit in … -era’ voor van alles gebruikt. Rode sokken-era, kaas-era, schoonmaak-era, TikTok-eraYou name it en het kan erbij gelden.

#4 Iykyk

Goeeeeeeeed, if you know you know. Ja, dat is precies wat de afkorting betekent. Vertaal het als zoiets in de trant van: als je erbij was/ het hebt meegemaakt, dan weet je waar het over gaat. Het is as simple as that en daar houden we het dan ook bij.

#5 Private not secret

Deze uitspraak zie je vaak terug bij de bekende mensen die een nieuwe relatie hebben. Ze kiezen er dan bijvoorbeeld voor om hun relatie privé te houden, maar maken er geen geheim van. Jade Anna zal dus voorlopig nergens bekennen dat ze een relatie heeft met voetballer Kenneth Taylor, maar iedereen is er wel van op de hoogte. Bovendien zal je ook delen van hem op de foto terugzien. Zo wordt het voor iedereen die kwaad wil doen, minder interessant om er iets van te zeggen.

#6 Stashen

Tot slot, de laatste term die we in dit artikel zullen bespreken: stashen. Het betekent dat degene met wie je date, zijn hele verdere leven van je weghoudt. Je hebt de schoonfamilie nog niet ontmoet, vrienden blijven een raadsel en je wordt van iedereen achterwege gehouden. Niet een erg gelukkig situatie lijkt ons zo, al helemaal vanwege het feit dat je graag je hele leven met hem wil delen en andersom.

Conclusie

Het is ons toch wat, al die termen. In ieder geval hopen we dat we je nu goed begrijpt waar het precies om gaat en hoe de termen worden in gebruik zijn genomen. Heb je nou nog vragen, raadpleeg dan even een Gen Z’er. Zij weten het waarschijnlijk beter dan wij (knipoog).