Hjorth Rosenfeldt volgorde

lake and forest during day

Sommige schrijvers schrijven onder een pseudoniem, maar er zijn ook schrijvers, zoals Hjorth Rosenfeldt, wie wel hun eigen naam gebruiken maar eigenlijk met z’n tweeën zijn. Sommige schrijvers richten hun hele leven in op schrijven, dit duo schrijft slechts een paar boeken en zijn eigenlijk veel bekender door het ander werk wat ze doen. En ommige schrijvers schrijven alleen standalones, maar zij maken er een hele serie van.

Wat we met het bovenstaande willen zeggen, is dat er heel veel verschillende schrijvers zijn. Wat we óók willen zeggen is dat we hiermee al veel over Hjorth Rosenfeldt hebben verteld. We zullen je in deze blog in ieder geval alles over deze schrijver en de volgorde van de boeken die bij deze schrijver horen. Ben je benieuwd? Lees dan gauw verder!

Wie is (of zijn) Hjorth Rosenfeldt?

Hjorth Rosenfeldt is het gezamenlijke pseudoniem van het Zweedse schrijversduo Hans Rosenfeldt en Michael Hjorth. Hans Rosenfeldt is zelf een publiekelijke bekendheid, hij is namelijk een acteur, presentator én toneelschrijver. Daarentegen is Hjorth in die zin wat minder ‘bekend’, want hij is mede-eigenaar van een Zweeds productiemaatschappij.

In ieder geval heeft het duo samen een reeks misdaadromans geschreven. Deze thrillers, welke samen een boekenserie vormen, staan ook wel bekend als de Bergmankronieken. De serie draait in ieder geval om Sebastian Bergman, een psycholoog en criminele profiler, die na een tijdelijke afwezigheid, weer samenwerkt met de politie om misdaden op te lossen. De aanvankelijk ietwat arrogante houding van Bergman roept eerst wat vraagtekens op, maar zal later wel duidelijk worden. In ieder geval is de hele serie erg aangrijpend en levert de nodige spanning op!

Het schrijversduo Hjorth Rosenfeldt staat bekend om hun meeslepende plots, intrigerende personages en psychologische diepgang. Vrijwel alle boeken zijn internationaal succesvol en over het hoofdpersonage is zelfs een serie gemaakt, genaamd ‘Den Fördömde‘.

Bergmankronieken volgorde

Maar waar het natuurlijk echt om gaat in deze blog, is de volgorde waarin je de boeken van de Bergman-serie moet lezen, of te wel, de volgorde van de Bergmankronieken. We hebben alles voor je op een rijtje gezet, lees je mee?

#1 Wat verborgen is

Sebastian Bergman is op dit moment eigenlijk niet meer actief in zijn rol als psycholoog en profiler, maar wordt door een oude vriend gevraagd om hem te helpen bij een onderzoek. Een onderzoek dat gaat over de zestienjarige Roger wie is gestoken met messen en een nu missende kogel heeft moeten incasseren. Hoewel het natuurlijk fijn om te horen is dat er wordt gehunkerd naar Bergman’s kennis, heeft hij helemaal geen tijd om het onderzoek af te ronden, vanwege ‘problemen’ rondom zijn overleden moeder. Hoe loopt dit af?

#2 De discipel

Anderhalve decennia na het opsluiten van een seriemoordenaar, vinden er plotseling meerdere moorden plaats die wel verdacht lijken op het toedoen van die seriemoordenaar. Maar, het is niet het toedoen van diezelfde seriemoordenaar, want die zit nog steeds achter slot en grendel. Sebastian Bergman wordt ingevlogen vanwege zijn kennis over de zaak en ontdekt een verband tussen de moorden, maar ook met de moorden en hemzelf. Weet Bergman de dader op te sporen? En lukt het hem om tussendoor ook nog dichter tot zijn dochter te komen?

#3 Het familiegraf

Als de politie, nationale recherche én de veiligheidsdienst zich met deze zaak gaan bemoeien, wekt het ook de nieuwsgierigheid van Sebastian Bergman. Het betreft een zaak waar twee vrouwen in de bergen van Jämtland ineens een hand uit de grond zien steken bij een oever van een rivier. Al gauw wordt het eerste tweetal geïdentificeerd, maar tot wie behoren de andere vier lijken die worden gevonden? En een nog betere vraag: wie heeft hen dit aangedaan? Het derde boek uit de Bergmankronieken betreft alwéér een spannend verhaal.

#4 Het stille meisje

Een vreselijk drama heeft zich in de paasvakantie afgespeeld. De lichamen van het gezin Carlsten worden gevonden, waarbij blijkt dat ze van dichtbij zijn neergeschoten. De enige mogelijke verdachte wordt bij gebrek aan bewijs vrijgelaten en de enige mogelijke getuige is onvindbaar. Die getuige, dat is het twaalfjarige nichtje van het gezin. Wie zal haar eerder opsporen, het team van Sebastian of de moordenaar? Een mix van persoonlijke gevoelens voor Bergman bij deze zaak en de druk om het meisje te vinden, zorgt voor genoeg spanning.

#5 De test

In ‘De test‘ moeten meerdere mediapersoonlijkheden een gefaalde test bekopen met de dood. De eerste die om het leven is gebracht, is een Zweedse televisieberoemdheid. Hij is vastgebonden op een stoel en bevindt zich in een verlaten schoolgebouw in de hoek van een klaslokaal. Op zijn rug zie je de vragenlijst en hij is uiteindelijk om het leven gekomen door een kogel door zijn hoofd. De moordenaar zoekt de grenzen op en houdt onder andere een interview waarin hij de onnozelheid in de midi bekritiseerd. Sebastian Bergman ziet het als een kans om hém te bekokstoven met een intellectuele vragenlijst, maar wel ééntje waar hij zijn eigen leven mee riskeert.

#6 Het oordeel

Uppsala, de plek waar de dochter van Bergman, genaamd Vanja woont en werkt bij de plaatselijke politie, krijgt te maken met een serieverkrachter. Eén van zijn slachtoffers overlijdt, een ander pleegt zelfmoord bij een tweede aanval. De nationale recherche en Bergman schieten het dorpje te hulp. Ontzettend fijn, maar het zweet breekt bij Bergman pas écht uit als Vanja zichzelf als lokaas inzet. Echter blijkt de dader op meer uit te zijn dan in eerste instantie wordt gedacht. Blijft Vanja veilig en weten ze uiteindelijk de dader te pakken krijgen? Je leest het in het zesde deel van de Bergmankronieken, oftewel in ‘Het oordeel‘.

#7 De oogst

Inmiddels is Sebastian eigenlijk al bijna gestopt met werken. Hij heeft veel kunnen betekenen, maar wil zich nu richten op zijn familie. Dit gaat redelijk goed, totdat Vanja hem om hulp vraagt bij een zaak zonder getuigen, aanwijzingen of verbanden. Het betreft een zaak waar er in Karlshamm in een paar dagen tijd drie moorden zijn gepleegd. Weten ze de zaak te kraken en wat is het verhaal rondom de moordenaar Billy, wiens geheim lijkt te worden ontmaskerd?

#8 De schuld

In 2024 verscheen het achtste en laatste (finale) deel van de Bergmankronieken. In dit deel zal Bergman worden geconfronteerd met trauma’s uit zijn verleden, waarbij de gemoederen hoog zullen oplopen. Alles zal op zijn plek vallen, maar niet zonder de stress die het oplevert. Al helemaal niet omdat het oplossen van een zaak door Vanja alles te maken lijkt te hebben met Bergman. Vanja zal wel door móeten zetten, omdat de afdeling waarin ze verkeerd zich in diepe crisis verkeerd en ten onder dreigt te zijn. Eén van haar collega’s is ontmaskerd als seriemoordenaar en het oplossen van de zaak zal het voortbestaan ten goede doen.

We zijn nieuwsgierig naar het laatste deel en hopen dat het de klap op de vuurpijl is bij deze serie boeken. Aan Hjorth en Rosenfeldt zouden we zeggen: bedankt voor alle spannende verhalen die jullie al hebben geschreven. En, als het even kan, zouden we helemaal niet rouwig zijn om nóg een aantal nieuwe boeken.