Nederlandse operazangers: alles voor je uitgezocht

Het zal niet iedereens favoriet zijn, maar knap is het zeker. We doelen op opera. Deze vorm van muziek valt bijna onder het kopje kunst, zo intrigerend en mooi dat het kan zijn. Het zal eigenlijk verplicht moeten worden dat jongeren op een manier een keer in aanraking komen met deze muziek. Is het niet om ze überhaupt te laten weten dat het nog bestaat, dan is het wel om te laten zien hoe knap het dus is. Het is absoluut niet afgezaagd of ouderwets.

Wij zullen je alvast even op weg helpen en je informeren over de Nederlandse operazangers. Voor nu richten we ons alleen even op de levenden, misschien zullen we later nog een keer de hele geschiedenis aanwakkeren.

Ernst Daniël Smid

Misschien wel een van de bekendste Nederlandse operazangers is Ernst Daniël Smid. Hij is met name bekend om zijn krachtige baritonstem en zijn indrukwekkende carrière in de meer klassieke muziek.

De beste man werd op 6 mei 1953 in Enschede geboren. Hij was het zesde kind in het gezin en later volgden er nog drie kinderen na hem. Het muzikale zit in de familie. Zo zong hij met een deel van zijn gezin voor een lange tijd in een koor én voerde hij later zijn eerste, wat meer professionele uitvoeringen op met zijn broer Nando.

Populariteit

Jaren gingen voorbij en op ongeveer zijn 18e zong hij zijn eerste operette, ‘Vie Parisienne’. Degene die hem toen begeleidde was erg onder de indruk van zijn stem, maar vertelde ook dat een stop bij het conservatorium hem erg goed zou doen. Hij zou wel succesvol zijn, maar was nog niet helemaal ‘rijp’ voor de volgende stappen. Hij rondde het Conservatorium in Amsterdam af en per toeval belandde hij op een plek waar hij zijn eerste rol kreeg: Mefisto in Faust.

Ziekte

Jaren gingen voorbij en Smid vloog uiteindelijk van plek naar plek om mensen te verwonderen met zijn stem. Ondertussen trouwde hij met zijn inmiddels overleden vrouw en kreeg hij een zoon en twee dochters. In 2010 werd hij al voor het eerst opa Al met al heeft hij een gerespecteerde naam en heeft hij veel prijzen/ onderscheidingen gekregen voor zijn bijdrage aan de kunst en cultuur. Zo heeft hij ook jarenlang radioprogramma’s over klassieke muziek gepresenteerd.

Helaas werd een paar jaar geleden de ziekte Parkinson geconstateerd. Dit legde een slag op zijn carrière. Hij liep letterlijk als een trillend rietje rond. ‘Gelukkig’, kon hij in 2022 een risicovolle operatie aan zijn hersenen ondergaan. Deze lukte en Smid had ineens weer veel minder last van zijn ziekte. We zijn benieuwd naar wat hij nog meer te bieden heeft.

Marco Bakker

Nog ‘een stukje ouder’ dan Smid, is Marco Bakker. Deze beste man zag al op 8 februari 1938 het levenslicht en hij is nog steeds niet gestopt met zingen. Ook hij staat bekend om zijn indrukwekkende baritonstem en heeft zijn plekje in de wereld ingenomen.

Bakker begon zijn muzikale carrière in de jaren 60 en verwierf dus internationale bekendheid. Hij trad op in talloze opera’s, operette’s en andere klassieke muziekstukken. In Nederland is hij nog bekender geworden door zijn deelname aan verschillende muziekprogramma’s, waaronder zijn recentelijke deelname aan ‘Beste Zangers‘.

Beste Zangers

Beste Zangers‘ is een Nederlands televisieprogramma waarin bekende zangers en zangeressen elkaars liedjes zingen. Het programma biedt een platform voor diverse artiesten om hun vocale talent te tonen en elkaars repertoire te eren. Het wordt geprezen om zijn muzikale diversiteit en emotionele uitvoeringen en is populair in Nederland.

In het seizoen van Bakker deden ook Meau, Numidia, Duncan Laurence, Douwe Bob, Mell en Nick Schilder mee. Bakker werd door een van de dames uitgekozen als degene op wie ze zouden proosten. Dat is nog weer een extra soort waardering.

Ongeluk

Maar, in zijn eigen aflevering vertelde Bakker ook over een ongeluk dat hij heeft meegemaakt. Het ging om een auto-ongeluk waar een van de andere slachtoffers het niet van heeft overleefd. Hier kwam later veel kritiek op door de nabestaanden van het slachtoffers. Voor Bakker zelf blijf het in ieder geval een blijvend litteken.

In bovenstaande video zie je Ernst Daniël Smid en Marco Bakker, maar er heeft zich nog een Nederlandse operazanger aangesloten bij dit trio. Dit is niemand minder dan…

Henk Poort

Nou, je verwacht het al door de titel van het filmpje, maar ook Henk Poort staat bekend om zijn baritonstem. De man is geboren op 20 februari 1956 en heeft al vrij vroeg door dat hij goed kan zingen. Uiteindelijk zal hij bekend staan om zijn warme, krachtige stem en zijn vermogen om emotie in zijn zang te leggen. Het maakt hem een geliefde en veelbewonderde artiest, in Nederland en daarbuiten.

Maar goed, dit multitalent is naast zanger ook nog eens acteur. Zo zou je Poort kunnen herkennen als de stem van Gaston in Belle en het Beest of in rol in de films Kicks en Bijlmer Odyssee.

Beste Zangers

Ook hij maakte, eigenlijk al voor de deelname van Marco Bakker, zijn intrede bij veel meer huishoudens in Nederland, door zijn deelname aan ‘Beste Zangers’. Met name zijn vertolking van Phantom of the Opera, dat hij samen met Floor Jansen zong, vloog qua populariteit het dak door. Inmiddels is het filmpje op YouTube al zo’n 22 miljoen keer bekeken en heeft het ook op Spotify talloze streams.

Conclusie

Naast deze drie bekende operazangers zijn er nog veel meer Nederlandse operazangers. Ook bij de vrouwen is er een aantal successen geboren, waaronder mezzosopraan Tania Kross. We zijn blij met het voortbestaan van deze tak van muziek. Het heeft immers de basis gelegd voor veel andere muzieksoorten, dus het zou zonde zijn als we dit zomaar aan de kant schuiven. Wanneer plan jij je volgende/ eerste/ laatste bezoekje naar de opera of operette in?