Hoeveel shoarma per persoon?

Happy Friends eating Shawarma

Shoarma, een geliefde hap onder velen, is bekend om die heerlijke smaak en sappige, maar stevige substantie. Het wordt (in Nederland) eigenlijk bij bijna iedereen geserveerd met een stukje knapperig brood, wat groente en heerlijke sauzen. Hoewel iedereen het vast wel een keer heeft gegeten, is helaas niet altijd duidelijk hoeveel shoarma je nou per persoon nodig hebt? In deze blog zal je het antwoord op deze vraag vinden, inclusief handige richtlijnen voor de bereiding ervan. Lees je mee?

De gemiddelde portiegrootte

Over het algemeen kan je aannemen dat een standaardportie shoarma ongeveer 100 gram vlees per broodje is. De meeste mensen eten bijvoorbeeld twee pita’s met shoarma per persoon. Je kan dan uitgaan van de volgende vuistregel:

Reken ongeveer 200 tot 250 gram shoarma per persoon.

Overwegingen

Maar natuurlijk is er een aantal afwegingen, dat de uiteindelijke hoeveelheid zal bepalen. We hebben een aantal van de belangrijkste overwegingen op een rijtje gezet:

#1 Eetlust

Je puberzoon van vijftien zal ongetwijfeld heel blij zijn met een broodje shoarma op het menu. Deze kan er misschien wel, door zijn groei en bijna onmogelijk grote eetlust, er wel drie opkunnen. Daarentegen zal een oma van 80 waarschijnlijk na één broodje wel genoeg hebben gehad.

#2 Bijgerechten

Serveer je naast een broodje met shoarma, ook nog veel andere bijgerechten, dan zal je waarschijnlijk minder vlees nodig hebben. Ga dan eerder uit van zo’n 100-150 gram per persoon.

#3 Speciale gelegenheid

Vier je een verjaardag of een andere special geelheid, serveer dan gerust wat meer shoarma per persoon. Het is vaak zo dat mensen meer eten bij sociale evenementen. Denk dan dus eerder richting die 250 gram, al ligt het er wederom aan of je ook nog andere dingen serveert.

Zo zie je maar weer dat verschillende factoren invloed hebben op het bepalen van de hoeveelheid shoarma per persoon.

Serveertips

Shoarma is een heerlijk gerecht dat zijn oorsprong vindt in het Midden-Oosten, met name in landen zoals Turkije. Het wordt traditioneel gemaakt van dun gesneden stukjes gekruid vlees. In Nederland zal je in de supermarkt een kip- en een varkensvariant tegenkomen. In ieder geval wordt het vlees gegrild of geroosterd, nadat het lang heeft gemarineerd in de kruiden.

Om shoarma te serveren, zijn er verschillende opties. De meest gebruikelijke manier is om de gegrilde vleesstukjes in een pita broodje of flatbread te wikkelen, samen met verse groenten. Hier zijn enkele serveertips voor shoarma:

  • Serveer shoarma met rijst, gegrilde groenten en een zijde van hummus voor een uitgebreidere maaltijd.
  • Maak een shoarmasalade door de gegrilde vleesstukjes op een bedje van sla te leggen en te garneren met tomaten, komkommers, uien en feta.
  • Experimenteer met verschillende sauzen en kruiden om de smaak aan te passen aan je persoonlijke voorkeur.
  • Voeg een scheutje citroensap toe voor een verfrissende twist aan je shoarmasmaaltijd.

Omdat we de ergsten niet zijn, presenteren we hier nog een kort en gemakkelijk recept, om de heerlijkste pita’s te maken.

Recept pita met shoarma

Hier is een eenvoudig en kort recept, dat je vanavond nog kan maken!

Ingrediënten

Voor 4 broodjes

  • 400 gram shoarmavlees (varken, kip of vegetarisch)
  • 4 pita-broodjes
  • 1 ui, in dunne ringen gesneden
  • 1 tomaat, in plakjes gesneden
  • Verse sla, zoals ijsbergsla of rucola (zakje van 100 gram)
  • Saus naar keuze (knoflook-, shoarmasaus, etc.)
  • Olijfolie om in te bakken

Bereidingswijze:

  1. Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur.
  2. Bak het shoarmavlees in de hete pan tot het gaar en goudbruin is, meestal duurt dit ongeveer 5 minuten. Breng eventueel op smaak met zout en peper.
  3. Terwijl het vlees bakt, verwarm je de pita-broodjes volgens de instructies op de verpakking. Meestal kan dit in de oven, op een grillpan of zelfs in de broodrooster.
  4. Vul de opgewarmde pita-broodjes met het gebakken shoarmavlees.
  5. Voeg ui, tomaat en sla toe aan de pita’s.
  6. Druppel knoflooksaus of tahinisaus naar smaak over de vulling.
  7. Vouw de pita-broodjes dicht en serveer ze direct.

Smullen maar! Het heerlijke gerecht zal waarschijnlijk bij alle familieleden in de smaak vallen. Een tipje: ga naar de slager voor de heerlijkste shoarma.

Veelgestelde vragen

Kan ik shoarma van tevoren bereiden?

Ja, je kunt shoarma van tevoren marineren en voorbereiden, wat handig is als je gasten hebt. Bewaar het in de koelkast en grill het wanneer je klaar bent om te serveren voor de beste smaak. Het is overigens wel het lekkerst als je de shoarma pas bakt op het moment dat je het nodig hebt. By the way, je kan shoarma ook al kant-en-klaar aanschaffen. Scheelt weer een beetje.

Welke sauzen passen goed bij shoarma?

Een populaire saus voor shoarma (in ieder geval bij Nederlanders) is knoflooksaus. Echter bestaat er ook daadwerkelijk ‘shoarmasaus’. Dit is een licht pittige saus, op basis van tomaat. Verder zit in veel varianten uit en een mild chilipepertje, al kan je er ook voor kiezen deze weg te laten.

Kan ik shoarma invriezen?

Hoewel je misschien dacht écht de juiste inschatting te hebben gemaakt, kan het natuurlijk zijn dat je teveel shoarma hebt gebakken. Gelukkig kan je dit goed invriezen. Gebruik hiervoor een luchtdichte zak of bakje. Schrijf de datum erop en consumeer het binnen 2 – 3 maanden.

Wat zijn enkele vegetarische alternatieven voor shoarma?

Nou, gewoon shoarma maar dan niet van vlees. Omdat het met name gaat om de smaak en die wordt gecreëerd met kruiden, zijn er talloze alternatieven op de markt. Denk bijvoorbeeld aan een variant gemaakt van soja.