Hoe lang Chinees bewaren?

white ceramic plate with rice and fried chicken

Bij veel gezinnen in Nederland is het gebruikelijk om eens in de zoveel tijd een hapje bij de Chinees op te halen. Sterker nog, een aantal gezinnen zal het zelfs iedere week vast op het menu hebben staan. Hoe dan ook heb je vast eens voor het punt gestaan waarop je je afvraagt hoe lang je dat eten eigenlijk kan bewaren.

In deze blog zullen we je tips en richtlijnen meegeven over het bewaren van Chinees eten dat je hebt afgehaald. We vertellen over het verschil tussen gerechten en hoe je eventueel de levensduur van je favoriete gerechten kan verlengen. Benieuwd? Lees dan nu nog verder, zodat je kan beslissen of je vanavond nu wel of niet een afhaalnummertje bij de Chinees ophaalt.

Algemene richtlijnen

We beginnen maar met de algemene richtlijnen, zoals deze onder andere bij het Voedingscentrum zijn beschreven. Mocht je met wat ‘chinees leftovers‘ zitten, hanteer dan de volgende voorwaarden:

  • Houd de restjes van het afhaalmenu niet langer dan twee uur buiten de koelkast.
  • Bewaar de restjes niet langer dan 1 à 2 dagen in de koelkast.
  • Wanneer je het restje opwarmt, dien je het door en door te verhitten tot het kokendheet is.
  • Warm een restje nooit een tweede keer op. Komt het niet op, gooi het dan direct weg.

Nu vraag je je misschien ook af of je het eten ook in de vriezer kan bewaren, maar als het aan het Voedingscentrum ligt, doe je dat niet. In principe wil je het eten meteen opeten en alleen als het echt niet anders kan, het uiterlijk de volgende dag consumeren. Waarom? Dat vertellen we je nu.

Waarom Chinees niet lang bewaren?

Waarom je Chinees niet te lang wil bewaren, heeft te maken met meerdere redenen. Zo weet je niet of het al een keer is opgewarmd. Gezien de bulk hoeveelheid waarmee het eten over de toonbank gaat, kan het best zijn dat ze het die ochtend of zelfs de avond ervoor al hebben voorbereid. Hoe eerder het is bereid, hoe sneller het bij jou zal veranderen in een soort bom van bacteriën. Klinkt misschien wat ‘vies’, maar dat is wel de realiteit bij veel mensen.

Iets wat daarmee gepaard gaat, is het feit dat je niet weet hoe lang iets al buiten de koelkast heeft gestaan, vóórdat het werd opgewarmd en bij jou werd afgeleverd. Waarom denk je dat je heel veel eten in de koelkast moet bewaren? In een koelkast van 4 graden Celsius hebben schimmels en bacteriën niet echt de kans om te groeien. Weet jij veel hoe dat zat bij de afhaalmaaltijd die jij net hebt verorberd.

Aan de andere kant zou je er in Nederland wel vanuit moeten gaan dat het eten wordt bereid volgens bepaalde richtlijnen. Richtlijnen die wettelijk zijn opgesteld en ervoor zorgen dat je eten op een veilige en hygiënische manier wordt bereid. Maak jij zelf een fout bij het opnieuw opwarmen van het eten, dan ben je zelf verantwoordelijk. Let dus goed op het gebruik van schone materialen en het door en door verhitten van het eten.

Als je het dan toch wil bewaren

We snappen het, eten weggooien is zonde. Hoewel je bij het bestellen ook wat had kunnen minderen, heb je toch een verkeerde inschatting gemaakt en heb je een hoop restjes over. Let op de volgende punten en het zal zo goed als mogelijk gaan:

  • De juiste bewaarcontainers
    Gebruik luchtdichte containers, een plastic bakje met deksel of wat ons betreft een ziplock-zakje, maar zorg er hoe dan ook voor dat je het afgedekt in de koelkast bewaart. Waarom? Omdat je zo bacteriën geen kans geeft om bij het voedsel te komen. Laat het voedsel overigens eerst (semi-) afkoelen, om te voorkomen dat de koelkast te veel opwarmt.
  • Kijken, ruiken, proeven
    Kijk, ruik en proef altijd een klein gedeelte van het voedsel voordat je het consumeert. Ziet het er gek uit, sla dan stap twee en drie over. Ruikt het niet goed, vermijd het proeven dan ook. Ziet het er wel oké uit en ruik je ook niets, begin dan pas met proeven. Je wil zo lang mogelijk voorkomen dat verkeerd voedsel je lichaam in komt.
  • Opwarmen
    Opwarmen doe je eigenlijk op een manier waardoor alles stomend heet wordt. Eventuele bacteriën die tóch nog aanwezig blijken te zijn, worden zo goed als mogelijk gedood. Zoiets als een salade kan je natuurlijk niet verwarmen. Neem wat ons betreft geen risico en begin er in eerste instantie al niet aan.

Dus, bewaren kan wel, maar het liefst eet je Chinees eten ‘vers’. Van zoiets als een afhaalpizza is het wat makkelijker om keuzes te maken. Je weet bijvoorbeeld dat het net uit een oven van 200 graden komt en dus zo goed als ‘bacterie-vrij’ op je bord verschijnt. Althans, uiteindelijk maakt het niet uit wat je zelf besteld, als je maar zeker bent van de kwaliteit van het restaurant. Hebben ze goede recensies? Zijn er geen klachten over ziekte?

De kok heeft meer invloed dan je denkt

We kunnen uit ervaring spreken dat we hebben meegemaakt dat een hele familie een voedselinfectie opliep omdat een kok met koorts toch nog besloot te gaan werken. Een dag nadat het gezellige etentje voorbij was, hing de familie boven de wc. Al gauw werd er contact opgenomen met het betreffende restaurant en werd een excuses gemaakt. Een excuses dat het onverantwoord was geweest om meneer nog te laten werken. Het bleek zo te zijn dat alle andere aanwezige gasten óók met dit probleem werkten.

Dus, dan ben je wel op een plek met vers eten, maar dan is de kok de aanstichter van problemen. De kok heeft dus meer invloed op het eten dat je denkt. Als hij beslist die rauwe kip tóch nog te gebruiken, terwijl het al uren buiten de koeling ligt, is dat natuurlijk niet goed. Nou ja, je zal vast wijs genoeg zijn om te bepalen of je jouw Chinese eten nog kan eten nadat je het enige tijd hebt bewaard. Twijfel je? Kies er dan toch voor om het niet te doen. Misschien zonde, maar niet zo zonde als een aanslag op je gezondheid.