Met hoeveel km per uur kom je klaar en meer weetjes over sperma

white ceramic figurine on purple surface

Dus. Misschien ben je net druk bezig geweest en vraag je je af wat voor wonderbaarlijke prestatie je net hebt geleverd. Niet omdat je iets hebt gedaan wat vrijwel alle andere mannen ook doen, maar gewoon, omdat je ervan overtuigd bent dat jij het toch nét wat beter doet. Beter qua hoeveelheid, beter qua de tijd en beter qua snelheid.

Over die snelheid gesproken, weet jij eigenlijk wel hoe snel ‘snel’ is? Met andere woorden, weet jij met hoeveel kilometer per uur je klaarkomt? We vertellen je het antwoord op die vragen in deze blog. En, omdat je vast wel geïnteresseerd bent in nog meer feitjes over het wonderlijke zaad dat je met je meedraagt, zullen we ook daar het een en ander over vertellen. Net zo benieuwd als wij? Lees dan maar gauw verder.

De snelheid van je sperma

Goed, we zullen er maar niet langer omheen draaien:

Bij de gemiddelde man zal het sperma met zo’n 45 km/h naar buiten komen, ten tijde van een zaadlozing.

45 km/h. Dat is sneller dan wat auto’s tegenwoordig mogen rijden in Amsterdam. Dat is hoger dan de gemiddelde snelheid waarmee een professionele wielrenner een bergetappe voltooid. Een échte prestatie dus, al zeggen we het zelf. Bij die zaadlozing komen overigens ook miljoenen spermacellen naar buiten. Moet je nagaan dat doorgaans slechts één van die cellen de eicel van de vrouw bevrucht. Is jouw zaad dan zo slap of de baarmoeder van een vrouw zo sterk? Goed, het antwoord op die vraag laten we maar even in het midden.

Leuke weetjes over sperma

Nu je nadenkt over hoe je de snelheid van je eigen sperma kan opmeten (we know you do) is het intussen tijd om te kijken naar andere interessante weetjes over sperma. Lees je gauw verder? Misschien ben je hierdoor nóg wat zekerder over je eigen prestaties.

#1 Smaak

De smaak van sperma is voor iedereen anders. Als je een vrouw of man vraagt waar sperma naar smaakt, zal je talloze antwoorden krijgen. Over het algemeen kan worden gesteld dat het als lauwwarm en semi-zoet wordt ervaren. Dat het voor iedereen anders is, is overigens wel degelijk te verklaren. Zo stelt de Men’sHealth dat hetgeen je eet, invloed heeft op de smaak van je sperma. Met andere woorden, de geur (en kleur) van sperma kunnen variëren afhankelijk van voeding en gezondheid.

#2 Zaadcellen

Degene die ontdekte dat er talloze zaadcellen in je sperma zitten, komt van eigen bodem. Het was microbioloog Antonie van Leeuwenhoek die rond 1677 zaadcellen onder zijn eigen microscoop legde en ontdekte dat deze cellen aanwezig waren. Hij was dus de eerste die zaadcellen zag en beschreef, hoewel zijn observaties enigszins rudimentair waren vergeleken met moderne kennis. Zijn ontdekking legde echter de basis voor latere onderzoeken naar de reproductieve biologie.

#3 Productie

Mannen produceren sperma gedurende hun hele leven, maar de kwaliteit kan afnemen met de leeftijd. De eerste lading sperma ontwikkelt zich overigens in de puberteit. Dit proces wordt ook wel aangeduid met spermatogenese. Vaak gebeurt de eerste zaadlozing op een leeftijd wanneer een jongen zich al erg bewust is van dit gegeven. Enkele keren gebeurt de zaadlozing tijdens het slapen (natte droom), anderzijds wanneer een jongen een aantal erecties heeft meegemaakt. Weet wel, uitstellen kan niet, omdat het sperma er op een gegeven moment gewoon uit moet. Het kan daarom ook op een moment plaatsvinden dat allesbehalve handig is.

#4 Rijping

Het duurt gemiddeld zo’n 75 dagen voordat een zaadcel rijp is. Vanaf dan is de zaadcel eventueel in staat om een eitje te bevruchten. Wat dat betreft ‘verspilt’ een man talloze zaadcellen in zijn leven. Hij is niet zoals een vrouw echt gebonden aan een ‘vruchtbare periode’. Althans, laten we het erop houden dat leeftijd een veel minder verbindende factor is bij voortplanting dan dat bij vrouwen het geval is. Het kan namelijk wel zo zijn dat het zaad van een man op leeftijd van mindere kwaliteit is, maar onvruchtbaar zal hij niet zo snel worden.

#5 Luiheid

De meeste zaadcellen kan je classificeren als lui. Lang niet elke zaadcel gaat namelijk de strijd aan om naar de eicel te komen. Volgens RTLNieuws heeft een man lui zaad als minder dan 30% de strijd aangaat en/ of als je minder dan 15 miljoen zaadcellen in je zaadlozing hebt zitten. Dat ‘bin’ er aardig wat, kunnen we je vertellen. Maar goed, als je dit laad onderzoeken, ben je dus wel op de hoogte van de kwaliteit van hetgeen er in je ballen zit opgeslagen.

#6 Genoeg klaarkomen

Wist je dat het helemaal niet goed is voor een man als hij langer dan 10 dagen niet klaarkomt. Verschillende professionals raden mannen aan elke drie dagen (ongeveer) hun zaad te lozen. Doe je dat niet, dan zal de kwaliteit ervan verminderen. Bovendien bestaat de kans dan ook dat je te maken krijgt met een natte droom. Hierbij hoef je niet eens over seks te dromen, maar kom je toch in een situatie waarin je wakker wordt met een natte onderbroek. Vervelend en zeker te voorkomen, of zoiets…

#7 Gezond

Sommige mensen beweren dat sperma absoluut gezond is voor een mens. Het zou namelijk rijk zijn aan mineralen en stoffen als calcium en kalium. Goed voor de tanden en de botten van degene die het (middels een blowjob) naar binnen werkt. Tenminste, het is ook maar wat je daarvan moet geloven. Het is namelijk niet zo dat moeder natuur het heeft bedacht om via die weg het lichaam binnen te treden. Of zien we dat verkeerd? In dat geval mag je het met liefde aan ons vertellen.

Dus, al met al kunnen we concluderen dat sperma best wel een fascinerend goedje is. Het is snel, komt in grote hoeveelheden en is het goedje wat mannen over het algemeen als erg mannelijk classificeren. Dat je er maar trots op bent, denken we dan maar.