Sucralose slecht? Zo zwart-wit is dat niet

spoon of powder

Het is altijd een beetje gissen. Een drankje met suiker is slecht omdat er zoveel suiker in zit, maar hetzelfde drankje als zero variant is ook niet favoriet. Daar zijn namelijk zoetstoffen aan toegevoegd. Die zoetstoffen zorgen ervoor dat er dus geen suiker in zit en bovendien is het vaak calorie-loos. Klinkt positief, maar toch vragen mensen zich steeds vaker af of dat wel goed voor je is, al die producten met zoetstoffen.

In dit artikel onderzoeken we de zoetstof genaamd sucralose. Je zal lezen wat het precies is, of het gezond of ongezond is en wat het eventueel voor je lichaam zou kunnen betekenen. We zullen dit zo objectief mogelijk doen en hopen dat je daarmee voldoende geïnformeerd bent. Let wel, we zijn geen wetenschappers. Voor ingewikkelde antwoorden op ingewikkelde vragen ben je hier niet aan het juiste adres.

De basis van sucralose

Sucralose is een kunstmatige zoetstof die ongeveer 600 keer zo zoet is als suiker. Het wordt vaak gebruikt als vervanger voor suiker in voedingsmiddelen en dranken. Je treft het dan ook vaak aan het in producten zoals light-frisdranken, suikervrije kauwgom en zoetstoffen. Sucralose wordt overigens gemaakt door chloor toe te voegen aan sacharose, de chemische naam voor gewone tafelsuiker. Of nou ja, de chlooratomen vervangen de zuurstof- en waterstofatomen in het suiker. Het proces resulteert in een zoetstof die hetzelfde smaakt als suiker maar zonder de calorieën.

Sucralose als E-nummer

Omdat sucralose op een synthetische manier wordt vervaardigd, wordt het ingrediënt ook wel aangeduid als een E-nummer. Staat er op een verpakking E955, dan weet je dat het over sucralose gaat. Wat een E-nummer nu eigenlijk is? Nou, een E-nummer is een code die wordt gebruikt om additieven aan te duiden die zijn goedgekeurd voor gebruik in voedselproducten in de Europese Unie. Deze codes helpen consumenten om ingrediënten te identificeren op etiketten van verpakte voedingsmiddelen.

Sucralose is goedgekeurd

Als je in Nederland iets koopt uit de supermarkt, dan weet je eigenlijk bijna zeker dat het veilig is om te eten, mits je niet kampt met bepaalde voedselintoleranties of -allergieën. Dit komt omdat er in Europa talloze regels zijn waar voedselproducenten zich aan moeten houden. Zo geldt dat ook voor sucralose. Goed nieuws, want sucralose is goedgekeurd door verschillende voedselveiligheidsinstanties over de hele wereld, waaronder de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) en de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). Deze instanties hebben herhaaldelijk verklaard dat sucralose veilig is voor consumptie binnen aanvaardbare dagelijkse innamegrenzen.

In Europa is er overigens wel een zogeheten ADI (aanvaardbare dagelijkse inname) aan het middel verbonden. Deze ligt al jaren op 15 mg/ kg lichaamsgewicht. Dat betekent dat iemand van 75 kg wel 1125 mg sucralose per dag mag innemen.

Is sucralose slecht?

Nu je de basis van sucralose ongeveer kent, is het tijd om het antwoord op de vraag ‘is sucralose slecht?’ te onderzoeken. Echter zal je hiervoor nog net wat extra informatie moeten inwinnen. Er is namelijk recentelijk onderzoek geweest over sucralose én sucralose-6-acetaat (S6A). Over dat laatste hebben we het nog niet eerder gehad. Dus, in het kort kan je S6A zien als een stof die bij de productie van sucralose ontstaat. Dat is buiten het lichaam. Echter ontstaat het ook wanneer sucralose in de darm terecht komt, waar bacteriën sucralose afbreken tot (onder andere) S6A.

Nu is er in 2023 een Amerikaans onderzoek van de North Carlina State University uitgekomen, waarin wordt vermeldt dat sucralose en S6A wel degelijk een negatieve invloed op het lichaam kunnen veroorzaken. In het specifiek werden de darmwand en het DNA onderzocht, fyi. Die resultaten, die waren niet heel best. Althans, zowel S6A en sucralose zouden inderdaad instaat zijn het DNA te beschadigen. Alsof dat nog niet erg genoeg is, doet S6A er nog een schepje bovenop door kleine gaatjes in de darmwand te zetten. Allemaal niet erg positief dus.

Maar…

Niet best, maar toch is er nog geen reden voor grote paniek en daarvoor is een aantal redenen.

  1. Het betrof een in-vitro-experiment. Dat betekent dat alles buiten het lichaam heeft plaatsgevonden. Hoewel je misschien denkt dat dat niet uitmaakt, doet het dat wel degelijk. Zo is de uitkomst van dat experiment niet één-op-één te vertalen naar het menselijk lichaam. In het menselijk lichaam zijn er nog veel meer factoren waar rekening mee moet worden gehouden, dat het te simpel is om te zeggen dat de uitkomst van dit onderzoek kloppend is.
  2. Er bestaat een maximum op wat mensen voor mensen dagelijks aanvaardbaar is om in te nemen. Alles boven die 15 mg / kg lichaamsgewicht is misschien schadelijk, maar dan is dat dus het probleem.
  3. Er bestaan talloze studies die het tegendeel bewijzen of hele andere resultaten laten zien. Je kan er dus niet zo gemakkelijk vanuit gaan dat één onderzoek 100% waarheid verteld.

Met andere woorden, sucralose is niet per definitie slecht.

Dus, is sucralose slecht?

Nee, in principe is de inname van sucralose niet slecht voor je. Echter zijn er talloze factoren die je hierbij in gedachten moet houden. Zo is een te hoge dagelijkse inname niet goed voor je, is er constant onderzoek of het misschien toch wat verkeerds doet én moet je rekening houden met het feit dat een zoetstof niet altijd sucralose betreft. Over dat laatste, er bestaan dus meerdere zoetstoffen. Verder is het ook niet per definitie zo dat suiker de grootste boosdoener is. Echter is en blijft het niet goed als je té veel suiker tot je neemt, vandaar dat er dus zoetstoffen bestaan. Er is altijd sprake van de zoektocht naar een soort balans. Wat dacht je bijvoorbeeld van fruit. Dat is zogenaamd gezond, maar daar zitten toch ook veel (fruit)suikers in?

Je kan eindeloos blijven wikken en wegen wat goed voor je is. Wil je dat écht weten, zoek dan contact met een diëtist of een andere professional op het gebied van voeding. Zij weten vast raad met je vragen.