Zelf je rug kraken: hoe en is het veilig?

grayscale photo of persons back

Het kraken van je rug is een fenomeen dat veel mensen bekend in de oren klinkt. Sommigen doen het instinctief om wat verlichting te vinden, terwijl anderen het overlaten aan professionals zoals een chiropractor. Maar even terug naar die eerste categorie, die mensen die dat zelf doen. Is dat eigenlijk wel goed voor je. En zo ja, hoe kan je dat op een veilige manier doen. In dit artikel zullen we deze vagen beantwoorden en je voorzien van nuttige informatie over het kraken van je rug.

Spoiler: het is geen drama om af en toe je rug te kraken, maar pas hier wel mee op en doe het absoluut niet te vaak!

Wat is dat eigenlijk, het kraken van je rug?

Het kraken van je rug, staat ook wel bekend als ‘de zelfmanipulatie van de wervelkolom’. Het is een proces waarbij je je rug bewust in een bepaalde positie brengt en dan een krakend geluid hoort. Dit krakende geluid is niet zomaar iets, het wordt geassocieerd met het vrijkomen van luchtbellen uit de gewrichtsvloeistof. Veel mensen ervaren een gevoel van opluchting na het kraken van hun rug. Dat helpt dan weer bij het verminderen van pijn en spanning. Hoe dan ook zijn wij zelf degene die het ‘kraken’ hebben genoemd, terwijl het in de praktijk er niet op neerkomt dat je iets met je botten aan het doen bent.

Is het veilig om te doen?

Bij het kraken van je rug komt waarschijnlijk de vraag omhoog of dit wel veilig is. Nou, we gaven je het antwoord al eerder, maar in sommige gevallen kan het kraken van je rug geen kwaad. Het wordt echter een probleem als je het niet op de goede manier en/ of te vaak doet.

Het ‘onveilige’ zit ‘m in het feit dat te frequente krakingen naar verloop van tijd je kapselstructuren van je gewrichten worden uitgerekt en beschadigt. Sterker nog, je zal uiteindelijk zelfs het risico lopen op artrose. Helaas is dat niet iets waarvan zomaar en gemakkelijk herstelt, dus niet doen. You better be safe than sorry, right? Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen bij de veiligheid ervan:

#1 Ken je grenzen

Het is belangrijk om te weten hoe ver je je rug kunt buigen zonder pijn of ongemak te ervaren. Probeer niet te ver te gaan, want dit kan schadelijk zijn. Je forceert dan onderdelen uit je lichaam waar je in principe gewoon ‘vanaf wil blijven’.

#2 Warm je spieren op

Voordat je je rug gaat kraken, is het een goed idee om je spieren op te warmen. Dit kun je doen door lichte oefeningen te doen of een warm bad te nemen. Alles in je lichaam is dan wat soepeler, inclusief de vloeistoffen tussen je gewrichten, zal het kraken waarschijnlijk ook beter gaan.

#3 Gebruik de juiste techniek

Er zijn verschillende technieken om je rug te kraken, maar het is essentieel om de juiste techniek te gebruiken. Als je twijfelt, raadpleeg dan een professional. En daar begint het dus al, je hebt een professional nodig. In principe is dat natuurlijk het allerbeste, om een fysiotherapeut of chiropractor aan te schrijven en hen om hulp te vragen.

Wanneer moet je oppassen?

Hoewel het kraken van je rug over het algemeen veilig kan zijn, zijn er situaties waarin je extra voorzichtig moet zijn:

 • Ernstige rugpijn
  Als je last hebt van ernstige rugpijn, is het geen goed idee om zelf je rug te kraken. Raadpleeg in plaats daarvan een arts of een chiropractor. Bovendien kan de pijn in je rug het gevolg zijn van van alles. Met andere woorden, het kraken van je rug hoeft helemaal geen oplossing te zijn om je rugpijn te verhelpen. Het kan het zelfs alleen maar erger maken.
 • Recent letsel
  Als je onlangs rugletsel hebt gehad, zoals een val of een ongeluk, moet je absoluut niet proberen je rug te kraken zonder professioneel advies. Wellicht zijn er bepaalde dingen in je rug beschadigd. Je lichaam heeft eerst alle energie nodig om daar ‘op te ruimen’.

Wees dus voorzichtig met het. moment waarop je besluit je rug te kraken. Je kan nooit te voorzichtig zijn.

Het kraken van je rug is als…

Het kraken van je rug is als…:

 • het eten van chocola
 • nagelbijten
 • een baan waarbij je alleen maar zit
 • het eten van een heerlijke vette hap
 • het drinken van een kopje koffie
 • etc.

Met andere woorden: het kraken van je rug is niet het meest grote probleem waar je in je leven tegenaan zal lopen. Echter is het zaak dat je het niet te vaak doet, net als dat het niet gezond is als je altijd chocola eet of je nagels bijt tot er geen nagel meer over is om op te bijten. Dus, als je besluit je rug te kraken, zorg ervoor dat het geen pijn doet, doe het niet dagelijks en wees altijd voorzichtig. Wees bijvoorbeeld eerlijk tegen een professional dat hij zo vaak kan zeggen dat je het niet moet doen, terwijl je het toch wel blijft doen. Misschien geeft hij dan wel tips om het dan toch op een zo goed mogelijke manier uit te voeren. Vergelijk dat maar met roken. Zo van, je weet dat het niet goed is, maar kan het eigenlijk ook niet helpen. Dan maar op specifieke momenten het pakje sigaretten meepakken, zodat het iets ‘speciaals’ wordt.

Conclusie

Het kraken van je rug kan een effectieve manier zijn om pijn en spanning te verlichten, maar het moet met de nodige voorzichtigheid worden benaderd. Het is cruciaal om je eigen grenzen te kennen en de juiste techniek toe te passen. Als je twijfelt of last hebt van ernstige rugproblemen, zoek dan altijd professioneel advies.