Het zelf aanleggen van elektriciteit in huis kan je een hoop geld schelen. De diensten van een elektricien zijn immers niet goedkoop. Maar het is ook een risicovolle aangelegenheid die eigenlijk door een expert uitgevoerd dient te worden om gevaar te voorkomen in de vorm van brand, kortsluiting en elektrocutie. Maar als je dan toch het idee hebt dat je best in staat bent om zelf thuis elektro aan te leggen, dan hebben we wat tips en waarschuwingen voor je.
Goede voorbereiding is cruciaal
Voordat je gaat beginnen met het aanleggen van elektriciteit, moet je je goed voorbereiden. Dit betekent dat je een duidelijk plan moet hebben van wat je wilt doen in plaats van dat je in het wilde weg aan de gang gaat. Maak een overzicht van waar je stopcontacten, schakelaars en lampen wilt plaatsen en welke apparaten je wilt aansluiten. Zorg ervoor dat je de juiste, goed geïsoleerde gereedschappen en materialen bij de hand hebt. Maar bovenal is het essentieel dat je de basisprincipes van elektriciteit begrijpt voordat je begint. Weet je zeker dat je weet hoe een stroomkring werkt, wat de verschillen zijn tussen fase, nul en aarde, en hoe je schakelingen moet opzetten? Anders is het verstandig om toch eerst nog cursus te volgen. Ben je wel voldoende op de hoogte, dan is het zaak eerst de stroom uit te schakelen bij de meterkast voordat je begint met werken. Draag het liefst ook beschermende kleding, zoals rubberen handschoenen en schoenen met rubberen zolen.
Je dient te werken volgens de NEN-normen
Ja, het is je eigen huis waarin je aan het werk bent. Maar dat betekent niet dat er geen regels gelden waar je je aan dient te houden. In het geval van elektrische installatie is het in Nederland het geval dat je moet voldoen aan de NEN 1010-normen. Dit zijn normen die beschrijven hoe elektriciteitsinstallaties veilig moeten worden aangelegd, zodat ze behalve functioneel ook veilig zijn. Zowel voor je eigen veiligheid en die van je gezin als voor die van eventuele toekomstige bewoners is het belangrijk om je aan deze normen te houden. Zoek ze op als je niet weet wat ze inhouden, zodat je op de hoogte kunt raken.
Gebruik de juiste kabels en buizen
Kies de juiste kabels voor je elektrische installatie. Het is belangrijk om kwalitatieve materialen te gebruiken, zoals de Neopreen kabel. Deze zijn uitstekend bestand tegen hitte, kou en chemicaliën, waardoor ze ideaal zijn voor allerlei toepassingen. Maar je moet ook rekening houden met de dikte van de kabels. Dit bepaalt immers hoeveel stroom deze kan vervoeren zonder oververhit te raken. In huis worden vaak 2,5 mm² kabels gebruikt voor stopcontacten en 1,5 mm² voor verlichting. Zorg ervoor dat kabels die je gebruikt goed worden gelegd en beschermd zijn. In muren en plafonds moeten kabels door buizen worden gelegd om ze te beschermen tegen beschadiging. Gebruik daarvoor altijd stevige buizen die voldoen aan de geldende normen. Voorkom daarbij scherpe bochten en zorg ervoor dat de kabels niet te strak zitten om beschadiging te voorkomen. Wanneer je kabels aansluit op stopcontacten, schakelaars en verdeeldozen – aan te schaffen bij MIGOMO Elektrotechnische Groothandel – moet je ervoor zorgen dat de aansluitingen stevig vastzitten en geen losse draden hebben. Gebruik daarnaast bij voorkeur schroefklemmen in plaats van kroonsteentjes, omdat deze een betere en veiligere verbinding bieden.
Ben je klaar met hetgeen je wilde installeren? Dan is het nu zaak om je werk grondig te controleren en testen. Gebruik een spanningstester om te controleren of alle aansluitingen correct zijn en er geen kortsluiting is. Test alle stopcontacten en schakelaars om te zorgen dat alles naar behoren functioneert. Als je twijfelt over een onderdeel van de installatie, aarzel dan niet om een expert te raadplegen. Het kan verleidelijk zijn om alles zelf te willen doen, maar bij elektrische installaties is het essentieel om geen onverantwoorde risico’s te nemen.