Laten we het eens hebben over iets dat vaak over het hoofd wordt gezien, maar o zo belangrijk is: geestelijke gezondheidszorg. Voor veel jongemannen is dit een onderwerp waar niet veel over wordt gesproken. Maar waarom eigenlijk niet? Is het ongemak? Heeft het te maken met schaamte? Heb je er geen middelen voor? Of weet je simpelweg niet waar je die middelen moet zoeken?
Tijd om op al die vragen een antwoord te zoeken! We gaan samen ontdekken waarom het goed is om af en toe stil te staan bij je mentale welzijn. Eenmaal gewend aan het idee, zal je zien dat heet steeds beter en beter gaat. Echt waar.
Altijd gratis recht op een gesprek
We beginnen met een belangrijke mededeling. Wist je namelijk dat elke zorgverzekeraar de geestelijke hulp bij de huisarts en/ of POH-GGZ (praktijkondersteuner) vergoedt? Dat betekent dat je altijd ergens terecht kan bij mentale problemen, welke zorgverzekering je ook hebt, al moet je wel zelf de eerste stap zetten door een afspraak te maken. Mocht het zo zijn dat de huisarts of praktijkondersteuner je niet verder kan helpen, dan kan je kijken of je kan worden doorverwezen. Er zijn genoeg zorgverzekeringen die in een aanvullend pakket ook die kosten vergoeden. Met andere woorden, er is meer mogelijk dan je denkt en je staat er zeker niet alleen voor!
De oorzaak van het probleem
Veel jongemannen voelen de druk om altijd sterk en onverstoorbaar te zijn. De samenleving leert ons immers dat mannen geen zwakte mogen tonen. Dat betekent in de praktijk vaak dat ten tijde van problemen, mannen zullen doen alsof er niks aan de hand is. De gevoelens kroppen zich op en het wordt alsmaar moeilijker om de stap naar hulp te zetten. Gelukkig zie je bij de jongere generaties steeds vaker dat ook jongemannen hun gevoelens mogen uiten en dat ook doen. Want waarom zou je alleen voor fysieke ongemakken, zoals rugproblemen, naar de dokter mogen, maar niet bij mentale problemen. Als je lekker in je vel zit, voel je je ook fijner in je lijf. Echt waar!
Oplossingen voor het probleem
Goed, natuurlijk willen we niet zeggen dat iedere jongeman het nodig heeft om naar een psycholoog te gaan. Echter zijn er wel een aantal dingen die ervoor kunnen zorgen dat je niet te lang blijft zitten met problemen. Dit gaat om onder andere:
- Neem je rust
We leven in een tijd waarin alles snel gaat. Je moet naar school, hebt werk en dient een sociaal leven te onderhouden; het lijkt allemaal non-stop door te gaan. Het is dan ook geen verrassing dat we soms wat overweldigd raken. Dat is oké, zolang je maar af en toe een pauze neemt! Dat geeft je namelijk de kans om jezelf bijeen te rapen en met frisse energie terug te komen. - Praten
Het lijkt misschien eng, maar praten over je gevoelens kan wonderen doen. Of het nu met een vriend, familielid of een professional is, het delen van wat er in je omgaat, kan een enorme opluchting zijn. - Selfcare
Selfcare is zeker niet iets wat alleen voor dames zou zijn. Misschien zie je het voor je dat je nu met een masker op moet zitten en je favoriete romcom aan moet slingeren, maar ook zoiets als het beoefenen van je favoriete sport is al een onderdeel van selfcare. Zolang je regelmatig iets doet wat je écht gelukkig maakt, is het goed.
Ook als man is het dus goed om psychische problemen aan te kaarten, maar ook om actief bezig te zijn met het voorkomen ervan. Neem je tijd om alles te verwerken en kijk goed hoe je bovenstaande punten kan implementeren in je leven. Let’s go!
Conclusie
Onthoud: it’s okay to be not okay, zolang je maar op tijd aan de bel trekt als er echt iets aan de hand is. Het is misschien lastig om die eerste stap te zetten, maar weet dat mensen er zijn om je te helpen. Je geestelijke gezondheid is wat dat betreft even belangrijk als de fysieke staat van je lichaam, dus het is echt niet erg om daar tijd in te investeren. Nou, proost je de volgende keer het biertje op je mentale gezondheid?