Je nieuwe warmtepomp op een slimme manier aansturen voor een hoger rendement

graphical user interface

Door de energietransitie is de verkoop van warmtepompen de laatste jaren flink in opmars. Dergelijke pompen worden ook steeds beter van kwaliteit, terwijl de prijs geleidelijk zakt naarmate ze in grotere aantallen worden geproduceerd. Het gebruiken van een warmtepomp om je huis te verwarmen vereist echter wel een andere werkwijze. Was je gewend om met een traditionele cv-installatie je woning in korte tijd een paar graden warmer te kunnen stoken? Dan moet je goed beseffen dat dit met een warmtepomp niet zo eenvoudig is. Het is de kunst om een zo constant mogelijke temperatuur aan te houden.

De gulden middenweg

Het moet in huis niet te koud zijn, maar zeker ook niet te warm. Als je zit te klappertanden, woon je niet behaaglijk, maar als de temperatuur te hoog is, verspil je onnodig veel energie. Je zult dus een gulden middenweg moeten vinden voor het instellen van de temperatuur. Een warmtepomp voor het verwarmen van de woning kun je vergelijken met een koelkast. Dat is ook een warmtepomp en daar stel je ook niet voortdurend een andere temperatuur in. Of denk eens aan een auto, waarvan de motor het meest zuinig presteert als het toerental gedurende een langere tijd constant is. Scoor je voor jouw warmtepomp een slimme thermostaat bij Robbshop en koppel je die twee aan elkaar, dan heb je een gouden duo. Je kunt dan de warmtepomp op afstand bedienen en ook heel secuur bijhouden wat je verbruik is geweest.

Diverse voordelen

Zoals gezegd is het niet de bedoeling om bij gebruik van een warmtepomp grote temperatuurverschillen te realiseren. Een graadje meer of minder is echter prima te doen en met behulp van zo’n slimme thermostaat kun je bijvoorbeeld al voordat je van je werk vertrekt de temperatuur thuis op afstand regelen. Zo zorg je ervoor dat het behaaglijk is bij thuiskomst en geniet je dus van het meest optimale comfort. Je kunt dit vergelijken met de mogelijkheid om verlichting op afstand in te schakelen, wanneer je die op een slimme stekker hebt aangesloten. Andere voordelen van een slimme thermostaat zijn het vooraf kunnen inprogrammeren van een dag- en nachtstand of de mogelijkheid om een thermostaat te kiezen met een zelflerend vermogen. Dit houdt in dat zo’n apparaatje zich aanpast op jouw dag- en nachtritme en de woning op basis van die informatie altijd optimaal verwarmt.