Hoe kies je de beste kinderopvang?

two toddler playing letter cubes

Een opvang kiezen voor je kind wil je niet over één nacht ijs doen. Maar hoe kies je nu de beste opvang? Waar moet je opletten?

Waar vind ik een kinderdagverblijf?

Kinderdagverblijven vind je werkelijk overal. Je kunt dus gewoon bij jezelf in de buurt eens rondkijken. Maar het is zeker fijn om ervaringen van anderen te horen, dus vraag ook na bij ouders in de buurt of bij collega’s op je werk welk kinderdagverblijf zij uitgekozen hebben. Vraag wat ze er fijn vinden en waarom. En natuurlijk ook wat er juist niet goed geregeld is! Verder kan je op internet zoeken. Het nadeel daarvan is alleen dat praatjes van de kinderdagverblijven altijd positief zijn over zichzelf en je dus niet zeker weet hoe het in de praktijk gaat.

Op bezoek gaan

Ga altijd langs voor een kennismaking bij de opvang. Zo kan je veel beter inschatten of de opvang bij jou past. Geeft het je wel of geen goed gevoel? Ook kan je zo al je vragen stellen. Heb voor jezelf duidelijk welke eisen je aan een kinderdagverblijf stelt! Je kunt bijvoorbeeld eisen stellen aan de levens- of opvoedvisie van de instelling. Een Christelijke kinderopvang kan bijvoorbeeld voor jou heel belangrijk zijn en daarmee zullen er al diverse kindcentra’s voor je afvallen.

Kinderopvang of -dagverblijf bij school

Ook kan je letten op de locatie van het kinderdagverblijf of de kinderopvang. Je kunt kiezen voor een opvang die direct bij school zit. Wel zo handig als je kind voor of na school gewoon op dezelfde plek blijft en vaak zal de opvang dan ook dezelfde visies hebben als de school. Het is eveneens een pluspunt als er tevens een kinderdagverblijf bijzit, zodat je de kinderen naar school of opvang brengt en de kleine baby op dezelfde locatie naar het kinderdagverblijf gebracht kan worden.

Andere bijzonderheden

Maar er zijn ook andere locaties die eveneens een pre hebben. Wat dacht je van een opvang bij een boerderij? De kinderen worden opgehaald van school en kunnen daarna heerlijk buiten bezig zijn. Of de locaties bieden bijvoorbeeld extra activiteiten na school aan, zoals sport of muziekles.

Waar let je verder nog meer op?

Naast de locatie en de visie let je ook op praktische zaken. Welke tijden kan het kind bijvoorbeeld terecht bij de opvang? Hoe gaat het in vakanties? Kunnen de kinderen dan de hele dag bij de opvang terecht? Of is de opvang dan juist gesloten? Als je kind ziek is, mag het dan naar het kinderdagverblijf komen? Hoe groot zijn de groepen waar de kinderen in terechtkomen? Hoe wordt er met de ouders contact gehouden? En ja, ook de kosten kunnen een punt van aandacht zijn.

Tip: bezoek meer kinderlocaties!

Misschien denk je door allerlei reacties al te weten waar je je kind wilt hebben. Toch is het aan te raden om wel degelijk meerdere plekken te bezoeken. Zo kan je goed vergelijken en misschien zijn er wel degelijk instellingen die je veel meer aanspreken of waar je een beter gevoel bij hebt.