De zwaarste dieren ter wereld

flock of grey and black bird

Het verschil in het gewicht tussen mensen kan, voor onze begrippen, al enorm zijn. Zo zou er een Amerikaan zijn geweest die op zijn ’toppunt’ wel 635 kg weegt, waar de minst zware volwassene maar een aantal tientallen kilo’s woog.

Dacht je dat dit verschil groot was, dan vertellen we graag eens over de verschillen bij dieren. Want, poeh, er bestaan dieren met een gewicht waar je ‘u’ tegen zegt. In deze blog zullen we je daarom vertellen over de zwaarste dieren ter wereld. Laten we ons verdiepen in deze indrukwekkende cijfers en gegevens!

#1 Blauwe Vinvis

De blauwe vinvis spant absoluut de kroon. Het is dan ook het zwaarste dier dat vermoedelijk ooit geleefd heeft. Deze majestueuze zoogdieren kunnen namelijk wel een gewicht zo’n 170 ton, dat is 170.000 kilogram! Deze dieren kunnen als volwassene (een mannetje) wel 30 meter lang worden. Dit is de helft van de breedte van een voetbalveld! En als je dacht dat de jongeren dan misschien wel een wat minder indrukwekkende lengte hebben, moeten we je teleurstellen. Een baby blauwe vinvis zou namelijk al 7,5 meter zijn bij de geboorte.

Hun immense omvang kan je dan ook wel zien als een wonder van de natuur. Over wonderen gesproken: wist je dat een volwassen blauwe vinvis met een andere blauwe vinvis kan communiceren op meer dan 800 km afstand?

#2 Walvishaai

Hoewel de naam doet vermoeden dat het dier heel gevaarlijk is, valt dat reuze mee. Sterker nog, in landen als Mexico kan je zelfs als ‘uitje’ zwemmen met walvishaaien. Anyway, een walvishaai is eveneens een ontzettend zwaar dier. De meest zware versies, die dan ook gelijk enorm lang zijn (tot ongeveer 18 meter), tikken bijna de 20 ton aan.

Een ander leuk feitje over de walvishaai, is dat het helemaal geen walvis is. Zo is een walvis onder andere een zoogdier en valt een walvishaai onder de vissoorten.

#3 Afrikaanse olifant

In de zee zwemmen dus enorme wezens, maar hoe zit dat eigenlijk op het land? Nou, op het land zou je kunnen stellen dat in de huidige tijd, de Afrikaanse olifant de zwaarste is. Een volwassen vrouwtje weegt ongeveer rond de 3 ton, een mannetje kan met gemak de 6000 kilogram aantikken. Afrikaanse olifanten leven tegenwoordig niet alleen meer in Afrika, want ze zijn ook in veel dierentuinen te bewonderen.

Wist je trouwens dat de Afrikaanse olifant een uitstekend geheugen heeft. Hij kan zich, in het wild, een lange tijd herinneren waar waterbronnen zijn, zelfs als hij tientallen jaren niet in de buurt is geweest.

De geschiedenis

Hoewel er vandaag de dag nog talloze zware dieren zijn te vinden, zou dat vroeger nog veel extremer zijn geweest. Aan de hand van opgravingen, ontdekkingen en onderzoek zijn er de afgelopen jaren andere dieren ontdekt. Dieren waarvan de omvang en het gewicht nog ongeloofwaardiger zou blijken. We geven je twee van de bekendste voorbeelden.

Zwaarste landdier ooit

Al bijna tien jaar geleden werd in Argentinië de zogenoemde Dreagnoughtus Schrani opgegraven. Naar schattingen zou de dino zo’n 59 ton hebben gewogen, terwijl het nog niet eens volgroeid zou zijn. Een dier van 59 ton zijn gewoon bijna 10 Afrikaanse olifanten bij elkaar!

Hoewel er wellicht nog andere opgravingen zijn geweest van landdieren die zwaarder zouden zijn geweest, is de Dreadnoughtus er eentje waarvan in ieder geval het gewicht kon worden bepaald. Soms is dat vanwege bepaalde omstandigheden niet mogelijk. Bovendien kwam er een aantal jaar geleden een herziening op het onderzoekers, door wetenschappers uit Liverpool. Zij stelden met nieuwe apparatuur vast dat hij niet meer dan 30 of 40 ton zou hebben gewogen. Dat maakt dat niet de Dreadnoughthus Schrani, maar de Elaltitan Lilloi (43 ton) de zwaarste zou zijn geweest.

Al met al blijft het zeer ingewikkeld en moeten we slechts uitgaan van speculaties

Zwaarste dier in de zee

In de zomer van 2023 werd een geweldige ontdekking gedaan. Wetenschappers vonden resten van een oerwalvis die nóg veel zwaarder zou zijn geweest dan onze blauwe vinvis van nu. De Perucetus Colossus zou wel 340 ton kunnen zijn geweest. Dat is dus nog twee keer zo zowaar als de grootste blauwe vinvis die ooit is gevonden.

Er ontstond veel enthousiasme over de vondst, omdat het veel informatie gaf over hoe de dieren er vroeger daadwerkelijk uitzagen. Er wordt gesproken over miljoenen jaren geleden, erg fascinerend om te bedenken.

Geheimen in de zee

Leven er dan ook nog zware dieren waar we geen weet van hebben? Ongetwijfeld! Zo is nog bijna niks van de oceaanbodem bekend. Eens sprak een onderzoeker uit dat we nog minder van de oceaanbodem weten dan van de oppervlakte van Mars. Met andere woorden: er kan nog zoveel leven bestaan waar we geen idee van hebben.

Zo werd er recentelijk een inktvis ontdekt, die nog groter zou zijn geweest dan de grootste inktvis van dat moment. Misschien wel het zwaarste weekdier ooit? Overigens bestaan er ook mythes over van allerlei wezens in de zee, waarvan de Kraken er eentje is. De Kraken is een legendarisch zeemonster uit Scandinavische folklore, vaak beschreven als een reusachtige inktvis of octopus die schepen aanvalt door zijn lange tentakels om hen heen te wikkelen.

Conclusie

In deze blog hebben we een fascinerende blik geworpen op enkele van de zwaarste dieren ter wereld, dat varieert van enorme landdieren tot verbazingwekkende zee(zoog)dieren. De diversiteit in de dierenrijk biedt een boeiend inzicht in de evolutie en aanpassing van verschillende soorten aan hun omgeving. We hebben ontdekt dat de blauwe vinvis met zijn verbluffende gewicht van tot wel 200 ton de onbetwiste kampioen is, gevolgd door landreuzen zoals de Afrikaanse olifant. Het is duidelijk dat de natuur is gevuld met buitengewone wezens, die ons blijven verbazen en inspireren. We zijn dan ook benieuwd welke ontdekkingen de toekomst ons zal brengen.