Zo maak je zelf een huisje in de tuin!

shallow focus photography of green potted plants

Een huisje in de tuin biedt vele mogelijkheden, hij kan fungeren als schuur, maar ook recreatief is een tuinhuisje met veranda bijvoorbeeld ideaal. En sommige kleine zelfstandigen maken er hun werkruimte van, of een extra slaapgelegenheid voor bezoek. Natuurlijk hangt een en ander af van de afmetingen van het tuinhuisje en de grootte van de tuin. Tuinhuisjes zijn verkrijgbaar als doe-het-zelf bouwpakket, maar de hobbyklusser met twee rechterhanden kan er ook gewoon zelf een maken. Neem dan de volgende punten mee.

Zelf maken? Ontwerp in eigen handen

Het fijne van zelf bouwen is dat je echt het ontwerp helemaal zelf kunt bepalen. Neem binnen je ontwerp natuurlijk ramen en deur(en) mee, maar ook de afwatering en fundering. Daarbij bepaal je wat de meest gunstige positie is voor het tuinhuisje. Houd rekening met eventuele bomen en bladverlies, maar ook met de windrichting. Wil je een veranda bouwen en een leuke zitplek creĆ«ren bij het tuinhuisje, let dan goed op de stand van de zon. Houd ook bij voorbaat rekening met het aanleggen van stroom en eventueel een afvoer en waterleidingen. Neem het mee in het ontwerp van je tuinhuisje. 

Welke materialen kies je?

Bepaal natuurlijk op voorhand welke materialen gekozen worden. Populair is het polycarbonaat dak, dat licht doorschijnend is. Een nadeel is dat het erg warm kan worden in het tuinhuisje. Daarnaast zijn Trespa platen een veel gekozen optie voor de wanden, deze kunststof platen zijn op maat gemaakt te bestellen. Bij de materiaalkeuze houd je rekening met de draagkracht van het te bouwen frame, stem deze af op het type bouwmaterialen. Meestal wordt bij zelfbouw voor een houten frame gekozen, deze balken zijn goed zelf op maat te maken.

Fundering aanleggen

Het spreekt voor zich dat er zand gestort zal moeten worden. Een trilplaat zorgt ervoor dat het zand goed aangestampt raakt. Zorg dat je tijdens een droge periode gaat bouwen en dat het zand waterpas komt te liggen. Dan kun je de fundering storten. Sommigen kiezen voor een tuin tegelvloer, maar je kunt ook beton storten. Daarnaast wordt er veel gebruik gemaakt van betonpoeren, waar de houten fundering op geplaatst en verankerd kan worden.

Isolatie en dakbedekking

Wanneer het tuinhuisje echt multifunctioneel wordt, is isolatie aan te bevelen. Steenwol is een populaire keuze voor een dubbelwandig tuinhuisje. Zorg dat kieren overal weggewerkt zijn, zodat tocht en vocht geen kans krijgen. Het dak kan bestaan uit polycarbonaat, maar ook een bitumen dak of zelfs dakpannen zijn een veel gekozen optie. Daarnaast bieden ook tuinhuisjes nog de gelegenheid om zonnepanelen op te plaatsen, het is de overweging waard. 

Zorg voor een goede afwatering. De afwatering kan in een regenton zijn, of rechtstreeks vanuit de regenpijp tot net boven de grond. Plaats in dat geval een HA steen onder de opening van de regenpijp, zodat het regenwater goed wordt weggeleid en geen schade kan veroorzaken tegen het hout van het tuinhuisje. 

De zoektocht naar materialen begint bij de bouwmarkt en de plaatmaterialen specialist!