Je tuin opknappen met deze tips

Net een nieuwe woning gekocht na je studie maar niet zo’n groene vingers? Als je je tuin wilt opknappen, komt er best wat kijken. Welke gereedschappen heb je nodig? Welke merken zijn de moeite waard? En hoe zit het met tuinmeubels en accessoires die echt bij jouw stijl passen? Ook het kiezen van de juiste planten voor jouw tuin kan een uitdaging zijn. Maak je niet druk. Met een beetje planning en wat onderzoek kan het hele proces verrassend leuk en zeker de moeite waard zijn.

Haal gereedschap in huis

Ga je in de tuin aan de slag? Dan heb je natuurlijk het juiste gereedschap nodig. De grootte van je tuin en de klus die je wilt aanpakken bepalen welke tools je nodig hebt. Heb je een klein terras of balkon, dan kom je vaak al ver met wat basisgereedschap. Maar als je een grotere tuin hebt of uitgebreidere plannen, dan kan wat meer gespecialiseerd gereedschap handig zijn. Denk aan een spade, vork en troffel voor het graven en planten – basics die in elke tuinset thuishoren. Voor het trimmen van heggen of gras is een goede heggenschaar onmisbaar en voor het bijwerken van bomen een kettingzaag. Verder maakt een kruiwagen het verplaatsen van grond en puin een stuk makkelijker. Weet je niet precies wat je nodig hebt voor een bepaalde klus? Vraag dan gerust advies in het tuincentrum of zoek online.

De juiste planten

Een van de belangrijkste stappen bij het opknappen van je tuin is het kiezen van de juiste planten. Niet elke plant is hetzelfde; sommigen hebben meer aandacht nodig dan anderen. Houd rekening met hoeveel zon en water ze nodig hebben en hoe groot ze uiteindelijk worden. Heb je maar weinig ruimte? Er zijn genoeg compacte planten die je tuin toch kleur en leven geven. Denk bijvoorbeeld aan dwergzonnebloemen als je wat hoogte wilt toevoegen zonder dat ze veel plek innemen. Heb je meer ruimte? Dan kun je ook denken aan grotere planten zoals bomen en struiken, die extra karakter aan je tuin geven. Als je plantenborders en bloembedden wilt vullen, kies dan voor sterke vaste planten zoals groenblijvers en bodembedekkers. Deze planten gaan jaren mee en vereisen nauwelijks onderhoud. Denk bijvoorbeeld aan Echinacea, Salvia, geraniums, lavendel en verschillende grassoorten. Heb jij al een favoriet voor jouw tuin?

Aanvullen met tuinmeubelen en passende accessoires

Nu je weet welke planten je wilt, kun je gaan nadenken over tuinmeubels en accessoires. Er zijn talloze opties, van klassieke houten banken tot strakke, moderne zitplekken. Heb je weinig ruimte? Overweeg dan opvouwbare stoelen en tafels die je makkelijk kunt opbergen. Verder kun je je tuin opleuken met accessoires zoals vogelbaden en voederbakken om dieren te verwelkomen. Vergeet ook niet om sfeervolle verlichting toe te voegen voor een gezellige avondsetting. Heb je nog wat ruimte over? Misschien is een kleine vijver met wat visjes een leuke toevoeging!